Namigi prireditev: Nebeško življenje, Rdeče zore in Filmska komuna Rožava

Sopranistka Nika Gorič bo interpretirala Berga in Mahlerja, začenja se mednarodni feministični in kvirovski festival in odpira se razstava, ki je nastala v severni Siriji.
Fotografija: Nika Gorič FOTO: Pierre Lidar
Odpri galerijo
Nika Gorič FOTO: Pierre Lidar

Četrtek, 5. marca



GLASBA


Modri 6: Nebeško življenje


Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana, ob 19.30

Koncert se bo začel s poslednjim orkestralnim delom Slavka Osterca. Simfonična pesnitev Mati je nastala leta 1940, slabo leto pred Osterčevo zgodnjo smrtjo. Lirična globina zaznamuje tudi Sedem zgodnjih pesmi, ki jih je Alban Berg ustvaril pod vplivom mentorja Arnolda Schönberga. Avtor jih je sprva zasnoval kot samospeve s klavirjem, dvajset let kasneje pa orkestriral.

Interpretirala jih bo mlada slovenska sopranistka Nika Gorič, ki je že večkrat navdušila občinstvo Orkestra Slovenske filharmonije. Uspešno gradi kariero v mednarodnem prostoru kot gostja Salzburškega festivala, Simfoničnega orkestra mesta Birmingham, Orkestra Philharmonia, Opere Rara v Krakovu idr. Pod taktirko glavnega gostujočega dirigenta Orkestra Slovenske filharmonije Philippa von Steinaeckerja bo Nika Gorič nastopila tudi v sopranskem solu, ki posreduje otroški pogled na nebeško življenje, v Simfoniji št. 4 Gustava Mahlerja.


FESTIVAL


Rdeče zore


Galerija Alkatraz, Metelkova, Ljubljana, ob 18. uri

Razkrivanje tančice tišine FOTO: Đejmi Hadrović
Razkrivanje tančice tišine FOTO: Đejmi Hadrović


Z današnjim odprtjem razstave z naslovom Razkrivanje tančice tišine mlade umetnice Đejmi Hadrović se začenja 21. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, ki bo potekal do 8. marca (razstava bo na ogled do 27. marca) po različnih ljubljanskih prizoriščih. Letošnji festival bo osrediščen okoli povezovanja različnih kolektivov, ki se povezujejo v boju za enakost in enakopravnost.

Ideja za festival je nastala leta 2000, ko so se pobudnice, ki so delovale v okviru ustanov KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokel in v medtem že zamrlih Ženskem centru in Kasandri, odločile, da na mednarodni dan žena, 8. marec, organizirajo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk na nehierarhični, neizkoriščevalski in protikapitalistični podlagi.


RAZSTAVA
 

Filmska komuna Rožava: Oblike svobode


Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana, ob 20. uri

Filmska komuna Rožava: Oblike svobode FOTO: Filmska komuna Rožava
Filmska komuna Rožava: Oblike svobode FOTO: Filmska komuna Rožava


Filmska komuna Rožava
, leta 2015 ustanovljeni kolektiv filmskih ustvarjalcev, ki deluje v avtonomni regiji Rožava (kar pomeni zahod, nanaša pa se na zahodni del Kurdistana v sedanji severni Siriji), odpira razstavo, ki bo na ogled do 31. maja. Pri pripravljanju razstave Oblike svobode so kustosinja iLiana Fokianaki in člani kolektiva iz obsežnega arhiva komune izbrali nabor skupinsko in individualno posnetih filmov.

Razstava je nastala po umiku oboroženih sil Združenih držav Amerike iz severne Sirije lanskega oktobra, kar je destabiliziralo regijo in spodbudilo turške napade na civilno prebivalstvo. Komuna zato deluje v zelo nestabilnih in negotovih pogojih, kar se ne kaže le v njihovi izbiri filmske tehnike, ampak tudi v njihovih idejah revolucionarne kinematografije.

Komentarji: