Namigi prireditev: Nikoli se ne bodo postarali, Drugačni svetovi 2019 in Med valovi

3D dokumentarec o prvi svetovni vojni v Kinodvoru in fotografska kuratorska razstava v Kinu Šiška ter Galeriji Photon v Ljubljani, premiera drame o operni divi v Gorici.
Fotografija: FOTO: Warner Bros. Pictures
Odpri galerijo
FOTO: Warner Bros. Pictures

Ponedeljek, 11. novembra.


FILM
 

Nikoli se ne bodo postarali


Kinodvor, Ljubljana, ob 19. uri.



Od podpisa premirja med zavezniki in Nemčijo 11. novembra 1918 v francoskem Compiègnu, ki predstavlja konec prve svetovne vojne, danes mineva 101 leto. Obletnico bodo v ljubljanskem Kinodvoru izkoristili za posebno projekcijo v okviru programa Kino3Dvor, in sicer dokumentarca Nikoli se ne bodo postarali (They Shall Not Grow Old) novozelandskega režiserja Petra Jacksona v 3D-tehniki.

Kot zapišejo, film s pomočjo najsodobnejše tehnologije obdelave slike in zvoka ter v 3D-tehniki gledalca postavi naravnost v pretesne škornje britanskega vojaka na zahodni fronti. Dokumentarec označujejo za delo, ki postavlja nov mejnik uporabe arhivskega gradiva.

Originalni posnetki iz časa vojne so v njem obdelani z najsodobnejšimi postopki ostrenja in barvanja slike, dodani so zvočni učinki in odlomki iz arhivskih zvočnih posnetkov pogovorov z vojaki. Jackson pa je s pomočjo strokovnjakov za branje z ustnic razbral tudi, kaj govorijo vojaki na nemih posnetkih. Dokumentarec je lanska novozelandsko-britanska produkcija.

»Vojaki pred našimi očmi vstanejo v srhljivo, hiperrealno življenje, kot na seansi priklicani duhovi ali prikazni. Obrazi so nepozabni ... Obarvane slike in vse ostalo delujejo kot neke vrste potujitvena tehnika šoka, obenem pa gledalca posrkajo v dogajanje,« je o njem zapisal Guardian.

VIZUALNA UMETNOST
 

Drugačni svetovi 2019


Kino Šiška, Ljubljana, ob 19. uri (do 30. 11.).

FOTO: Aleksandra Nowysz
FOTO: Aleksandra Nowysz


V Galeriji Kamera Kina Šiška bo dostopen rezultat natečaja za mlade kuratorje na področju sodobne fotografije, ki ga organizira Galerija Photon. Ta je v neposredni soseski, zmagovalka natečaja pa je postala Mary Marinopoulou.

Prepričala je s predlaganim projektom vizualizacije izkušnje sveta, zgrajenega iz fragmentov obstoječih, kakršne vidimo skozi oči in fotoaparate Ajde Schmidt, Tine Umer in Jake Bulca.

Vsaka od njihovih fotografij deluje kot sestavni del drugačnega sveta, ki ga ustvarjamo, pravi, ta negiben svet brez ljudi, delovanja in interakcij pa v njeni viziji sčasoma oživi. V Galeriji Photon pa bodo odprli tudi razstavo zmagovalke predlanskega natečaja Drugačni svetovi 2017 Aleksandre Nowysz. Razstavila bo razširjeno zmagovalno serijo Boljši jutri (na fotografiji) na temo vrtov.

GLEDALIŠČE
 

Na valovih


Kulturni center Lojze Bratuž, Gorica, premiera ob 20.30.

Predstava Med valovi. FOTO: SSG Trst
Predstava Med valovi. FOTO: SSG Trst


Slovensko stalno gledališče v Trstu je za letošnjo sezono napovedalo temo ženske zgodbe. Za tretjo etapo so izbrali besedilo Saše Pavček Na valovih o namišljeni operni divi. Uprizoritev v režiji Alena Jelena, katere premiera bo nocoj v Gorici, v Trst pa se seli 15. novembra, se dogaja v radijskem studiu, a je tudi nastala v obliki radijske igre.

Njen izvirni naslov je bil Arija, leta 2007 je prejela nagrado pod pokroviteljstvom Unesca na 9. mednarodnem radijskem festivalu v Esfahanu v Iranu.

Protagonista uprizoritve v koprodukciji SSG in Škuc gledališča ter v sodelovanju s Cankarjevim domom sta igralka Barbara Cerar, nekdanja članica tržaškega umetniškega ansambla, in igralec Jurij Drevenšek v vlogi novinarja, radijski intervju pa se iz profesionalnega pogovora o življenju in delu dive sprevrže v osebni obračun dveh ljudi, za katera se izkaže, da nimata več česa izgubiti.

Komentarji: