Namigi prireditev: Nismo pozabili na vas in Plašč

Na Televiziji Slovenija prenos baleta iz ljubljanske Opere in baleta, Gledališče Celje odpira vrata s predstavo Plašč.

Objavljeno
03. junij 2020 07.30
Posodobljeno
03. junij 2020 19.37
Labodje jezero Foto Darja Stravs Tisu
R. L., Deloskop
R. L., Deloskop

Sreda, 3. junijaBALET
 

Nismo pozabili na vas


Televizija Slovenija, 2. program, ob 20. uri

Svoja vrata v pot baletne umetnosti in kreativnosti tokrat baletniki odpirajo pri vas doma z baletnim koncertom plesnih duetov vrhunskih umetnikov in posebno gostjo, primabalerino Maio Makhateli. Baletni plesalci se zavedajo, da je občinstvo, ki v času epidemije ni moglo obiskovati baletnih predstav in drugih baletnih prireditev, njihov najboljši prijatelj. Vedo, da obiskovalci nanje niso pozabili, zato jim s koncertom sporočajo, da tudi oni niso pozabili nanje. Baletni plesalci SNG Opere in baleta Ljubljana in Društva baletnih umetnikov Slovenije bodo nastopili v neposrednem televizijskem prenosu na programu TVS2.

»Gala baletni koncert, ki ga ustvarjamo z vrhunsko mednarodno ekipo, je dokaz neuničljive želje po Umetnosti, nastopanju in premagovanju na videz nepremagljivih ovir. Predstavlja zmago nad vsem, kar nas je v preteklih mesecih ustavilo. Presežke, ki so nastali v sodelovanju med strokovnimi in javnimi institucijami, si bo na televizijskih zaslonih mogoče ogledati s prenosom v živo z našega odra,« je prenos baletnega koncerta pozdravil Staš Ravter, ravnatelj gledališča.PREDSTAVA


Plašč


Gledališče Celje, Mali oder, ob 19.30

image
Plašč Foto Jaka Babnik


Tudi Gledališče Celje odpira svoja vrata z uprizoritvijo predstave glasbenega gledališča po motivih novele Plašč Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, v kateri je humorno in sočutno oblikoval lik bednega malega uradnika. Ta je vse življenje delal, a je kljub temu živel revno življenje. Novela Plašč je bila v tistem času glasna kritika socialnih in moralnih krivic. Gogolj, mojster pronicljive družbene satire, v noveli Plašč zariše lik uradnika Akakija Akakijeviča kot arhetip čistosti znotraj neizprosnega hierarhično pogojenega zbirokratiziranega sveta. V izčrpnem in bridkem izrisovanju anomalij ruske meščanske konvencije se antiheroj Akakij kaže kot absolutni antipol bolestnemu povzpetništvu, površinskemu potrošništvu in obsedenosti s pozicijo moči.

V predstavi sta uporabljena pesem Toneta Pavčka Nova hvalnica in citat iz uvoda v pesnitev Na ves glas Vladimirja Majakovskega v prevodu Toneta Pavčka. Režija: Juš A. Zidar. Igrajo: Branko Završan, Beti Strgar in Urban Kuntarič.