Namigi prireditev: Oči, ki letijo, Not Dead Enough in Theresa Plut

Premiera gibalne uprizoritve v Šiški, na odru Gleja bodo premierno odigrali vestern, godalnemu kvartetu Dissonance pa se bo pridružila sopranistka.
Fotografija: Oči, ki letijo Foto Arhiv Kina Šiška
Odpri galerijo
Oči, ki letijo Foto Arhiv Kina Šiška

Ponedeljek, 28. septembra



PLES
 

Oči, ki letijo


Kino Šiška, Dvorana Katedrala, Ljubljana, ob 20. uri

Po uspešni predstavitvi dela v nastajanju na letošnji Platformi sodobnega plesa v Mariboru avtorice in izvajalke Anja Bornšek, Barbara Kanc in Tina Valentan na velikem odru Kina Šiška predstavljajo krhko koreografijo/gibalno uprizoritev Oči, ki letijo. Uprizoritev se vrti okrog poetičnih podob, v katerih lahko gledalec krepi osebno imaginacijo, čustva in afekt. V nasprotju z ukazovalnimi podobami, ki dominirajo v našem bivanjskem prostoru in nas delajo šibke ter bolj odvisne od avtoritete, v ospredje stopajo podobe, ki vznikajo in ponikajo, zavedajoč se krhkosti individualne integritete in avtonomije.

Predstava je prvi del v procesno-raziskovalnem delu avtoric, v za zdaj še nedoločenem nizu -ologij. Premiera bo na sporedu danes, ponovitev pa jutri.



PREDSTAVA
 

Not Dead Enough


Gledališče Glej, Ljubljana, ob 20. uri

Not Dead Enough Foto Peter Giodani
Not Dead Enough Foto Peter Giodani


Not Dead Enough
je nekakšen vestern. Postavljen je nekam daleč nekje v preteklosti, a bi lahko bil tudi zgodba tukaj in zdaj. Avtorska predstava se poigrava s prenosom filmskega žanra v gledališki prostor. Osvetljuje boj malega človeka proti sistemu. Raziskuje, kdo je šerif Divjega zahoda 21. stoletja. Izziva naše predstave o spolnih vlogah, se sooča z zatiranjem, preizprašuje temeljne družbene vrednote in nas postavlja pred temeljno vprašanje: koliko je na koncu vredno naše življenje?

Avtorji besedila so ustvarjalke in ustvarjalci predstave, ki bo premierno uprizorjena danes, ponovitve pa bodo 29. in 30. septembra ter 2., 3., in 4. oktobra.



GLASBA

Dissonance s sopranistko Thereso Plut


Kulturni dom Nova Gorica, Velika dvorana, ob 18. uri in 20.30

Theresa Plut Foto Arhiv Kd Nova Gorica
Theresa Plut Foto Arhiv Kd Nova Gorica


Originalni godalni kvartet Dissonance sestavljajo violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violist Oliver Dizdarević Škrabar in violončelist Klemen Hvala. Tokrat pa bo zaradi neodložljivih obveznosti znotraj Slovenske filharmonije v Kulturnem domu Nova Gorica kvartet nastopil v nekoliko drugačni zasedbi z Jerico Kozole na drugi violini in Majo Rome na violi.

Na novogoriškem odru se bo glasbenikom pridružila Theresa Plut. Koloraturna pevka kanadsko-slovenskega rodu sodi med naše najuspešnejše operne in koncertne pevke in kritike po svetu navdušuje s kristalno jasnim glasom z izrazitimi višinami, izjemnimi koloraturami ter dramatičnostjo izraza.

Komentarji: