Namigi prireditev: Očiščenje, Agnes Momirski in Divji v srcu

Premiera predstave v Celju in odprtje razstav v Mariboru in Ljubljani.
Fotografija: Prizor iz predstave Očišenje Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Prizor iz predstave Očišenje Foto Uroš Hočevar

Petek, 21. februarja



PREDSTAVA


Sofi Oksanen: Očiščenje


Slovensko ljudsko gledališče Celje, ob 19.30  

Sofi Oksanen (1977) velja za pisateljsko zvezdnico in se v svojem pisanju nenehno ukvarja z bolečim obdobjem estonske zgodovine, ki sta ga zaznamovali sovjetska in nacistična okupacija. Mednarodni uspeh ji je prinesla drama Očiščenje, ki izriše precej drugačno sliko povojne in polpretekle Estonije, kot jo slika uradna zgodovina. Dogajanje ves čas preskakuje v času, iz časa sovjetske okupacije Estonije ob koncu druge svetovne vojne v devetdeseta leta preteklega stoletja, ko je Estonija razglasila neodvisnost.

Očiščenje je ostra, bridka in kruta drama o ceni preživetja v razčlovečenem in krutem represivnem sistemu, je drama o ljubezni, izdaji in žrtvovanju, ki postavlja vprašanja o intimnih odločitvah posameznika in politični odgovornosti v represivnih režimih. Režija: Jari Juutinen. Premiera.


RAZSTAVA
 

Divji v srcu: Poglej lisjaku v oči ...


KiBela/MMC Kibla, Maribor, ob 19. uri

Divji v srcu Foto Arhiv Divji V Srcu
Divji v srcu Foto Arhiv Divji V Srcu


Odprtje razstave slikarskega tria Divji v srcu (Aleksij Kobal, Silvester Plotajs - Sicoe, Jurij Kalan), ki se mu je pridružil slikar Matej Čepin.

Čeprav imajo dela razpoznaven osebnostni podpis, se slogovne raznovrstnosti in posamezni pristopi povežejo v enovito slikarsko okolje, iz katerega izžareva umetniška strast, buhti življenjska energija in skače veselje od in do slikarstva. Samosvojo in edinstveno neformalno skupino, zavezano figuraliki, združuje zavest o moči slike, prepričanje o poslanstvu podobe in značilna uporaba barv, motivov in kompozicij, ki spletajo pripovedi, vlečejo v globine, držijo na površini ali izstrelijo v prostor.


RAZSTAVA
 

Agnes Momirski: siXren


MGLC, Švicarija, Ljubljana, ob 18. uri

Agnes Momirski Foto Urška Boljkovac
Agnes Momirski Foto Urška Boljkovac


Odprtje razstave multimedijske umetnice Agnes Momirski, ki je v sklopu rezidenčnega programa v MGLC Švicariji ustvarila novo delo siXren (Verbum Medicinae). Delo siXren (Verbum Medicinae) ima dve pojavnosti; je glasbeni performans, ki bo v MGLC Švicariji izveden premierno, in je ambientalna videoinstalacija.

Umetnica se navdihuje pri starodavnih načinih izvajanja tako imenovane zdravilne retorike in raziskuje psihoaktivne učinke starodavnih verbalnih in zvokovnih formul, ki so se uporabljale v zdravilnih ritualih. Razstava bo na ogled do 24. maja.

Komentarji: