Namigi prireditev: Piranski večeri, Stoletje mjuzikla, Betonske sanje

Začenja se mednarodni komorni festival, predpremierno predstava z glasbo iz muzikalov in otvoritev fotografske razstave.
Fotografija: Oksana Pečeny Dolenc Foto Avditorij Portorož
Odpri galerijo
Oksana Pečeny Dolenc Foto Avditorij Portorož

Četrtek, 2. julija



GLASBA
 

42. Piranski glasbeni večeri


Križni hodnik Minoritskega samostana Piran, ob 21. uri

Anja Kožuh Foto Avditorij Portorož
Anja Kožuh Foto Avditorij Portorož


Mednarodni komorni festival Piranski glasbeni večeri že štiri desetletja ponuja vrhunske poletne koncerte v Piranu, kjer se čudovita zvočna kulisa postavlja ob bok arhitekturni. Namen festivala je nadaljevati glasbeno tradicijo, začeto s slovitim violinistom in skladateljem Giuseppejem Tartinijem ter Accademio dei Virtuosi iz 18. stoletja in krepiti čezmejno sodelovanje.

Programska pestrost se kaže tako v izvajalskih zasedbah kot v izboru avtorjev oziroma obdobij, ki jih ti predstavljajo: od srednjeveške pesmi prek baročnih mojstrov in velikanov klasicizma do romantikov in sodobnih skladateljev ter glasbenih novitet uveljavljajočih se skladateljev. Na otvoritvenem večeru bosta nastopili Oksana Pečeny Dolenc (violina) in Anja Kožuh (harfa).



PREDSTAVA


Stoletje mjuzikla


Martinčev trg, Koper, ob 21.30

Stoletje mjuzikla Foto Jaka Varmuž
Stoletje mjuzikla Foto Jaka Varmuž


Predpremiera predstave, v kateri bodo predstavili 27 hitov iz najznamenitejših muzikalov. Avtor veznega besedila in režiser uprizoritve je danes eden najuglednejših evropskih režiserjev muzikalov, Čeh Stanislav Moša, ki v Stoletju mjuzikla predstavlja odlomke iz devetnajstih muzikalov od tridesetih let prejšnjega stoletja do danes: Lasje, Nesrečniki, Mačke, Evita, My Fair Lady, Jekyll and Hyde, Miss Saigon, Zgodba z zahodne strani, Jesus Christ Superstar, Cabaret, Goslač na strehi, Hello Dolly!, Fantom iz opere, Porgy in Bess, Mary Poppins, Aladin, Levji kralj, Notre Dame de Paris in Moulin Rouge.

Peli in igrali bodo Tinkara Kovač, Jure Kopušar, Rok Matek, Patrizia Jurinčič Finžgar, Lara Komar, Primož Forte, Petr Gazdík, Anja Drnovšek in Patrik Greblo.


RAZSTAVA
 

Betonske sanje II


Galerija Photon, Ljubljana, ob 19. uri

Mehti Nazeri Gahkani: Ali Hashem Daily Work Foto Mehti Nazeri Gahkani
Mehti Nazeri Gahkani: Ali Hashem Daily Work Foto Mehti Nazeri Gahkani


Z natečajem so postavili vprašanje, v kakšnem smislu zmore fotografija prispevati k našemu razumevanju preteklega industrijskega razvoja, ki se danes kaže v širokem diapazonu pojavnih oblik; od stavbne dediščine prek sprememb urbanih in ruralnih krajin do lokalnih in globalnih ekoloških posledic industrializacije.

Izbor desetih finalistov/-k je sestavila mednarodna žirija v sestavi: Virginia Vrecl, arhitektka in fotografinja (Slovenija), David Scheyer, arhitekt in fotograf (Avstrija), in Antonio Živkovič, fotograf (Slovenija). Na razstavi sodelujejo: Lia Forslund & Franek Wardyński, Lin Gerkman, Shiva Khademi, Ema Lančaričová, Nada Maleš, Stefano Martini, Senka Mušić, Mehdi Nazeri Gahkani, Maruša Račič in Lana Stojićević.
 

Komentarji: