Namigi prireditev: Pogovori o ljubezni, Zimsko popotovanje in Napeta sedanjost

V ljubljanski Drami predpremiera ljubezenskih pogovorov, Marjan Strojan bo v pesniško-glasbenem večeru predstavil svojo knjigo, v Mariboru pa odprtje mednarodne likovne razstave.
Fotografija: Pogovori o ljubezni FOTO: Duško Miljanić
Odpri galerijo
Pogovori o ljubezni FOTO: Duško Miljanić

Petek, 11. oktobra


PREDSTAVA
 

Pogovori o ljubezni


SNG Drama, Ljubljana, ob 19. uri

Predstava v koprodukciji s črnogorskim Kraljevskim pozorištem Zetski dom iz Cetinj je tam premero doživela septembra, ljubljanska premiera je na sporedu jutri, 12. oktobra, danes pa bo na odru predpremierna uprizoritev. Gre za avtorski projekt Jerneja Lorencija, ki je predstavo tudi režiral, z igralci iz Slovenije, Črne gore, Albanije in Italije.

Avtorji besedila so ustvarjalci uprizoritve, režiser pa zapiše, da govorica ljubezni, pravzaprav njen celofanasti nadomestek, uporablja jezik, ki prihaja od zunaj. To je jezik naučenega dobrikanja, božanja v rokavicah priučenosti in preračunljivosti, sklicuje se na božje in medspolno pravo; je jezik patriarhalne ekonomije in solipsističnega superkapitalizma. Ta jezik ne boža zares in zares ne reže. Igrajo: Janez Škof, Zvezdana Novaković, Maruša Majer (Slovenija), Srdjan Grahovac, Karmen Bardak, Jelena Laban (Črna gora), Krist Lleshi, Matia Llupa (Albanija), Daniele Gaggianesi in Barbara Folchitto (Italija).


GLASBA
 

Zimsko popotovanje


Cankarjev dom, Klub CD, ob 20. uri

Zimsko popotovanje FOTO: Jana Jocif
Zimsko popotovanje FOTO: Jana Jocif


Gre za pesniško-glasbeni večer ob izidu knjige Hribi, oblaki, lepe pozdrave Marjana Strojana (MK, 2019). Zimsko popotovanje je cikel pesmi za glas in klavir avstrijskega skladatelja Franza Schuberta (Winterreise, Deutsch 911, op. 89, 1828). Sestavlja ga 24 (točneje, dvakrat po dvanajst) uglasbitev pesmi nemškega pesnika Wilhelma Müllerja (1794–1827), katerih prvo polovico je skladatelj našel v izdaji Popotne pesmi Wilhelma Müllerja. Zgodba Schubert-Müllerjevega cikla Winterreise pripoveduje o človeku, ki se zaradi razočaranja v ljubezni poda na brezciljno pot skozi zimsko pokrajino.

Strojanovo Zimsko popotovanje se že na začetku oddalji od Winterreise, a ohranja osnovne prostorske in značajske koordinate izvirnika. Ko jih razvija, se ob okrajšavah, združevanju, prerazporejanju itd. približa dogajanju v Schubert-Müllerjevem ciklu, dokler povsem ne zdrsne vanj ter se potem iznenada in nepričakovano konča. Zimsko popotovanje torej ni prevod, ampak interpretacija besedila. Poleg avtorja nastopata Bojan Gorišek (klavir) in Christina Thaler (sopran).


RAZSTAVA

Napeta sedanjost / Tense present


Razstavišče KIBLA Portal, Maribor, ob 19. uri

Napeta sedanjost - Un-War Space FOTO: Matija Kralj
Napeta sedanjost - Un-War Space FOTO: Matija Kralj


Odprtje mednarodne skupinske razstave sodobne umetnosti z naslovom Napeta sedanjost, ki je četrta in hkrati zadnja v seriji velikih mednarodnih razstav v okviru štiriletnega projekta Tvegaj spremembo (2016—2020). Predstavilo se bo sedemindvajset posameznih umetnikov in umetnic, interdisciplinarnih kolektivov in umetniških skupin iz Slovenije, Velike Britanije, Švice, Italije, Švedske, Češke, Kolumbije, Nemčije, Združenih držav Amerike, Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške.

Mednarodno prepoznavne umetnice in umetniki, kot so Michael Takeo Magruder, Claudia Robles-Angel in YoHa so prepleteni z naborom uveljavljenih slovenskih umetnic in umetnikov (Suzana Brborović, BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica, Boštjan Drinovec, Milan Erič, Iva Tratnik).
 

Komentarji: