Namigi prireditev: Poklon, Več kot pogled in Kibla2Lab

Letos se bodo v Divači poklonili Radku Poliču, odprtje razstave Klementine Golije in predstavitev laboratorija.
Fotografija: Radko Polič. Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
Radko Polič. Foto Mavric Pivk

Petek, 3. julija



FILM
 

Poklon Radku Poliču


Dvorišče Muzeja slovenskih filmskih igralcev, Divača, ob 20.30

Tradicionalno prireditev Poklon, ki jo že od leta 2003 vsako leto posvečajo enemu od slovenskih igralcev oziroma igralk, prirejajo ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, rojene v Divači, 7. julija 1907. Letošnji Poklon posvečamo Radku Poliču – igralcu, ki je nastopil v skoraj šestdesetih celovečernih filmih, odigral več kot petdeset vlog v televizijskih filmih, dramah in serijah ter sooblikoval več kot sto radijskih iger. Ob tej priložnosti bo izšla tudi monografska publikacija Poklon Radku Poliču, v kateri sta Majda Širca in Ivan Velisavljević predstavila igralčev bogati filmski opus.

Predvajali bodo film Idealist (1973). Vloga v tem filmu je za Raca in njegovo kariero nedvomni presežek. Ne le zato, ker je kot mlad igralec moral zaigrati usodo človeka od mladeniških entuziastičnih let do popolnega človeškega razpada – od idealistovega optimizma do skrhanega in ogoljufanega starčka. Temveč tudi zato, ker je Martina Kačurja zaigral zanesljivo, čvrsto in v enem zamahu.



RAZSTAVA
 

Klementina Golija: Več kot pogled


Galerija Miha Maleš, Kamnik, ob 18. uri

Klementina Golija: Več kot pogled Foto Klementina Golija
Klementina Golija: Več kot pogled Foto Klementina Golija


Klemetina Golija
se je rodila na Jesenicah. Slikarstvo je študirala na Accademii di Belle Arti v Milanu, kjer je leta 1990 diplomirala. Magistrski študij je nadaljevala na ALUO v Ljubljani, kjer je magistrirala iz grafike in slikarstva. Študijsko se je izpopolnjevala v Bostonu, New Yorku in Parizu. Za njo je več kot 120 samostojnih razstav, sodelovala pa je na več kot 300 skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade.

Tokrat jo v Kamniku predstavljajo v okviru skupnega projekta – razstave z naslovom Več kot pogled, kjer je sodelovalo več institucij, pod okriljem teh pa je nastala tudi pregledna monografija slikarke, ki jo je oblikovno zasnovala Barbara Kokalj Bogataj.



PREDSTAVITEV
 

Kibla2Lab


Kibla Portal, Maribor, ob 18. uri

Kibla2Lab Foto Boštjan Lah
Kibla2Lab Foto Boštjan Lah


Odprli in predstavili bodo raziskovalni intermedijski laboratorij Kibla2Lab, ki deluje na stičišču umetnosti, kulture, znanosti, tehnologije in gospodarstva. Namen laboratorija je transdiciplinarno izobraževanje in ustvarjanje interdisciplinarnih storitev ter produktov.

Odprtje bo pospremila predstavitev področja delovanja laboratorija, vsebinskih in tehnoloških usmeritev, demopredstavitve pilotnih projektov, interaktivne simulacije v okoljih virtualne in navidezne resničnosti ter predstavitev projekta Ljubezenski stroj intermedijske umetnice Valerie Wolf Gang.

Komentarji: