Namigi prireditev: Prividi kačjega pastirja, Evropa in Rumena luna

V Mariboru, Novi Gorici in Ljubljani premiere gledaliških predstav v režiji Daniela Daya Škufce, Tatjane Peršuh in Primoža Ekarta.
Fotografija: Prividi kačjega pastirja Foto Damjan Švarc
Odpri galerijo
Prividi kačjega pastirja Foto Damjan Švarc

Četrtek, 24. septembra



PREDSTAVA


Prividi kačjega pastirja


SNG Maribor, Stara dvorana, ob 20. uri

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes premierno izvedla dramo Mirjane Medojević po motivih zgodb Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače in v režiji Daniela Daya Škufce. Igrajo: Minca Lorenci, Zvezdana Novaković, Mateja Pucko, Miloš Battelino in Žan Koprivnik. Knjiga oziroma knjižna trilogija Ogenj, rit in kače niso za igrače avtorice Milene Miklavčič, pisateljice, novinarke in ljubiteljske raziskovalke ter zbirateljice etnološko-antropološkega gradiva o spolnem življenju Slovencev v dvajsetem stoletju, je postala kultna knjiga, ki na poljuden način razgalja občutljive teme intimnega (spolnega, družinskega) življenja Slovencev starejših generacij.

O tem, zakaj je izbral za inspiracijo omenjeno knjigo, režiser pravi: »Mojo ustvarjalnost pogosto vznemirjajo rane. Predvsem take, ki jih začutim tudi pri sebi. Po prvih stotih straneh knjige mi je bilo jasno, da sem se znašel v gnojni rani, v katero si želim zabresti skozi proces. Hkrati pa mi je bilo jasno, da ta konkretna rana presega moje kapacitete in da bo za to potrebno izvleči moči iz vseh, ki bodo z mano skočili vanjo.«



PREDSTAVA
 

Evropa, mati mila


SNG Nova Gorica, Veliki oder, ob 20. uri

Evropa, mati mila Foto Peter Uhan
Evropa, mati mila Foto Peter Uhan


Beseda Evropa evocira najmanj tri podobe: mitološko Evropo, lepotico, ki jo je v obliki belega bika ugrabil in zapeljal Zevs, Evropo kot geografsko območje z vso njeno pisano, krvavo zgodovino in Evropo kot pojem gospodarsko-politične skupnosti. Izhajajoč iz mita o Evropi predstava pripoveduje intimno zgodbo ugrabljene deklice, ki je postala mati Evrope, kot jo poznamo danes. Njeni sinovi, zdaj sodniki v podzemlju, so zaplodili naše prednike.

Avtorska predstava sicer temelji na grškem mitu, vendar vključuje tudi fragmente sodobnih in manj sodobnih avtorjev. Predstavo je režirala Tatjana Peršuh, v glavni vlogi Evrope pa nastopi Ana Faccini.



PREDSTAVA
 

Rumena luna


Plesni in gledališki center SVŠGUGL, Ljubljana, ob 19. uri

Rumena luna Foto Arhiv Lgl
Rumena luna Foto Arhiv Lgl


Lutkovno gledališče Ljubljana sezono odpira z uprizoritvijo Rumena luna, ki je nastala na podlagi besedila angleškega dramatika Davida Greiga. Lee ima 17 let, živi sam z mamo in njenim fantom ter s spominom na očeta, ki je odšel, ko je imel Lee pet let. Za seboj je pustil kapo z našitim jelenom in razglednico graščine v Škotskem višavju. In v to graščino se Lee zateče v trenutku najhujše stiske. Na poti se mu nepričakovano pridruži Lejla, muslimanka, ki nikoli ne govori.

Kljub težkim temam, ki se jih dotika, je besedilo mešanica tragedije, socialne komedije in romantične najstniške melodrame. Predstavo je režiral Primož Ekart, igrajo Rok Kunaver, Jan Bučar, Alenka Tetičkovič, Neža Dvorščak, Ronja Matijevec, Tibor Anželj in Maks Mihajlović.

Komentarji: