Namigi prireditev: Proti:Gibanje, Michael Kenna in Mary Halvorson & Bill Frisell

V Ljubljani odprtje dveh razstav, sodobnih umetniških projektov in atmosferičnih fotografij, dvojec vplivnih kitaristov pa bo predstavil glasbo Johnnyja Smitha.
Fotografija: Niki Meixner: Iz tira Foto Niki Meixner
Odpri galerijo
Niki Meixner: Iz tira Foto Niki Meixner

Torek, 11. februarja



RAZSTAVA
 

Proti:Gibanje / Gegen:Bewegung


MGML, Galerija Vžigalica, Ljubljana, ob 19. uri

V Galeriji Vžigalica odpirajo razstavo sodobnih umetniških pozicij z avstrijskega Koroškega – že četrto iz cikla razstav Ljubljana se klanja Sloveniji. K sodelovanju so tokrat povabili Kulturni center Univerze v Celovcu Unikum, ki od leta 1987 izvaja sodobne umetniške projekte onkraj etabliranih kulturnih ustanov. Razume se kot prostor uporabnega kulturnega ustvarjanja, ki povezuje umetniško prakso in kreativno raziskovanje. Nekatera predstavljena umetniška dela izvirajo iz zgodnjih dni Unikuma, druga so novejša ali pa so bila ustvarjena posebej za razstavo.

PROTI:GIBANJE izražajo na povsem različne načine. Na razstavi so na ogled kinetični in mehanski objekti, naprave za prikaz zapletenih političnih procesov, instalacije z interaktivnimi elementi in tekmovalnim sporočilom ter video- in fotodela, ki obravnavajo temo v smislu gibanja naprej.



RAZSTAVA
 

Michael Kenna: Akti in pokrajine


Galerija Fotografija, Ljubljana, ob 19. uri

Michael Kenna: Akti in pokrajine Foto Michael Kenna
Michael Kenna: Akti in pokrajine Foto Michael Kenna


Pri nas prvič predstavljeni britanski umetnik Michael Kenna je znan predvsem po atmosferični in lirični naravi svojih črno-belih fotografij. Tokrat sta v kombinaciji predstavljena dva na videz nepovezana motiva – akti in pokrajine. Predstavljene fotografije druži več kot le vizualna enotnost, ki jo avtor dosega s poenotenimi formati in dosledno uporabo črno-bele, analogne tehnike.

Akti in pokrajine so združeni v skupno zgodbo Kennovega subjektivnega, poetičnega in poduhovljenega pogleda na svet, ki enako lepoto išče tako v vejevju dreves kot v krivinah golih teles. Razstava bo na ogled do 7. aprila, ko najavljajo umetnikovo predavanje o svojem delu in podpisovanje knjig.


GLASBA


Mary Halvorson & Bill Frisell


Cankarjev dom, Klub CD, Ljubljana, ob 20. uri

Mary Halvorson & Bill Frisell Foto Arhiv Cd
Mary Halvorson & Bill Frisell Foto Arhiv Cd


Mary Halvorson
je ena najbolj cenjenih kitaristk svoje generacije – virtuozna improvizatorica, izrazita skladateljica, aranžerka in študentka jazzovske kitare. V letu 2019 je bila prejemnica najpomembnejše umetniške nagrade v ZDA – MacArthurjeve štipendije.

Tokrat združuje moči z živo legendo Billom Frisellom in se posveti kitaristu Johnnyju Smithu, ki ima velik vpliv na oba. Tako sta v letu 2019 izdala skupni album The Maid With the Flaxen Hair, posvečen prav temu vplivnemu kitaristu.

Komentarji: