Namigi prireditev: Radko Polič - Rac, Laž in Terra devastata

Pogovor ob izidu biografske knjige o slovenski igralski legendi, premiera komedije Floriana Zellerja in odprtje fotografske razstave Andreja Perka.
Fotografija: Rac Foto Marko Modic
Odpri galerijo
Rac Foto Marko Modic

Torek, 29. septembra



KNJIGA IN POGOVOR
 

Rac


Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana, ob 19. uri

Petra Pogorevc je napisala knjigo o igralcu, ki igra na vse ali nič, vrvohodcu brez varovalne mreže in fanatiku, ki sebi in drugim postavlja najvišje zahteve.

Knjiga o Radku Poliču - Racu odstira in prepleta spomine na njegovo življenjsko in ustvarjalno pot ter razkriva, da je enako strasten in zahteven tako na odru kot za njim. Sledi mu v otroštvo, ki ga je v nemirnih povojnih letih preživel razseljen med Črnomljem, Beogradom, Berlinom in Ljubljano, pojasni njegovo vseživljenjsko povezanost s starši in bratoma ter obudi spomine na tri zakone, iz katerih ima dva odrasla sinova. S Petro Pogorevc in Radkom Poličem se bo pogovarjal Matej Bogataj.



PREDSTAVA
 

Laž


Slovensko ljudsko gledališče Celje, ob 19.30

Laž Foto arhiv SLG Celje
Laž Foto arhiv SLG Celje


Prva slovenska uprizoritev komedije Floriana Zellerja, ki govori o tem, kako pomembno je zaupanje, ki ga človek izgubi, ko svojo ljubljeno osebo ujame na laži. V zgodbi zakonski par povabi drugi zakonski par na večerjo. Najboljši prijatelji so. A stvari se zapletejo, ker je gostiteljica na cesti videla prijateljičinega moža, ko se je poljubljal z drugo žensko. Večerjo želi odpovedati, saj se ji zdi, da mora prijateljici povedati resnico.

Francoskega dramatika, romanopisca in režiserja Floriana Zellerja (1979) poznamo predvsem po uspešnici Oče, ki jo v celjskem gledališču igrajo že tri leta. V Slovenskem stalnem gledališču Trst so pred časom uprizorili njegovo komedijo Resnica (videli smo jo tudi na Dnevih komedije 2018), v Mini teatru v Ljubljani pa pred kratkim tudi dramo Sin. Zeller je dobitnik vseh najuglednejših francoskih in mednarodnih nagrad za dramatiko, od Molièrove nagrade do nagrade Laurencea Oliviera.

Predstavo je režiral Jernej Kobal, igrajo pa Andrej Murenc/Aljoša Koltak, Manca Ogorevc/Tanja Potočnik, Damjan M. Trbovc/Rastko Krošl in Barbara Medvešček/Maša Grošelj.



RAZSTAVA
 

Andrej Perko: Terra devastata


Atrij ZRC, Ljubljana, ob 18. uri

Andrej Perko: Terra devastata Foto Andrej Perko
Andrej Perko: Terra devastata Foto Andrej Perko


Do 20. oktobra bo v Atriju ZRC na ogled fotografska razstava Terra devastata fotografa Andreja Perka. Vsebinsko izhodišče razstave je kritičen pogled na človekov uničujoč odnos do narave, ki ga je spodbudil posek borovega gozda na pobočju Čavna. Fotograf je zajel življenjsko pot drevesa v treh vsebinskih sklopih in jo interpretiral v črnogledi, kritični optiki, to je v razponu od drevesa kot naravnega subjekta, drevesa kot objekta, namenjenega tržni manipulaciji, do popolnega izničenja dreves.

Tokratna jukstapozicija črno-belih fotografij dreves, nastalih z analognim fotografskim aparatom, in fotografij ogolelega pobočja, posnetih s camero obscuro, se dodobra poveže z vsebino, saj izostreni in kontrastno poudarjeni posnetki borovcev te gledalcu prikažejo na neposreden način.

Komentarji: