Namigi prireditev: Slike s Praškega gradu, Proslava in Naše skladišče

V Narodni galeriji predstavljajo 46 vrhunskih umetnin, v Mariboru in Kranju pa premierni uprizoritvi predstav.
Fotografija: Peter Paul Rubens (1577-1640): Marijino oznanenje (1610-1612), olje, platno, 34,5 x 34 cm, zbirke Praškega gradu. Foto Arhiv Pinakoteke Praškega Gradu
Odpri galerijo
Peter Paul Rubens (1577-1640): Marijino oznanenje (1610-1612), olje, platno, 34,5 x 34 cm, zbirke Praškega gradu. Foto Arhiv Pinakoteke Praškega Gradu

Sreda, 30. septembra



RAZSTAVA
 

Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu


Narodna galerija, Ljubljana, ob 19. uri

Galerija slik Praškega gradu sodi med redke primere umetniških zbirk v Evropi, ki kontinuirano obstajajo že vrsto stoletij vse do danes. Cesar Rudolf II. je veljal za strastnega zbiratelja. Slike v njegovi galeriji s približno 3000 primerki niso bile namenjene občudovanju javnosti, temveč tistim, ki so znali ceniti njihove kvalitete in izkoristiti njihov nauk. Šele po skrbnih preiskavah in rekonstrukciji prostorov iz časa Rudolfa II. so leta 1965 najlepša dela razstavili v novoodprti Galeriji slik Praškega gradu. Odtlej lahko tam javnost občuduje mojstrovine zgodnjih nizozemskih slikarjev, Tizianova dela, umetnine Paola Veroneseja, Jacopa Tintoretta, družine Bassano, Domenica Fettija, Guida Renija, Lucasa Cranacha st., Hansa Holbeina ml., Johanna Heinricha Schönfelda, Petra Paula Rubensa in mnogih drugih.

Javnosti na razstavi v Narodni galeriji predstavljajo 46 vrhunskih umetnin – slik, kipov in zlatarskih izdelkov, ki skupaj z reprodukcijami arhivskih dokumentov omogočajo pogled, ki je bil več stoletij namenjen le cesarskim očem. Razstava bo na ogled do 3. januarja 2021.



PREDSTAVA


Proslava


SNG Maribor, Mala dvorana, ob 20. uri

Proslava Foto Damjan Švarc
Proslava Foto Damjan Švarc


V okviru evropskega projekta Pristanišče sanjačev/Port of Dreamers je Ivor Martinić, uveljavljen hrvaški dramaturg in dramatik, napisal dramo Proslava, ki tako v formi kot v vsebini izpostavlja dualnost – na eni strani gre v prvem delu za pogled v zakulisno pripravo pomembnega evropskega projekta, proslave, kjer se bodo kot vešči igralci pod sojem reflektorjev izkazali sodelujoči egocentrični in narcisoidni politiki, na drugi strani pa je Martinić kot protiutež postavil resnično izpoved, povzeto iz intervjuja, ki ga je Mojca Marič opravila z iranskim beguncem Navidom Fadaeejem Nazerjem.

Predstavo je režiral Jan Krmelj, igrajo pa Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović.



PREDSTAVA
 

Naše skladišče


Prešernovo gledališče Kranj, ob 19.30

Naše skladišče Foto Arhiv Pgk
Naše skladišče Foto Arhiv Pgk


Predstava, ki jo je režirala Mateja Kokol, se lahko pohvali z nagrado Slavka Gruma 2020 in bo na odru Prešernovega gledališča Kranj danes uprizorjena predpremierno, premiera pa bo na sporedu jutri. Igralsko zasedbo sestavljajo Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Borut Veselko, Aljoša Ternovšek in Miranda Trnjanin.

Predstavljajo jo kot socialno dramo, samo da je v resnici smešna kot komedija. »Skozi humoren in komunikativen dramski slog spremljamo zgodbe žensk, ki so nosilke glavne in še preveč boleče aktualne tematike izkoriščanja ženske delovne sile, katera je zavoljo preživetja primorana žrtvovati svoje zdravje, lepoto, dušo, odnose in družinsko ter družbeno življenje,« je zapisala režiserka.

Komentarji: