Namigi prireditev: Teror, Šukar in Meje

V Kranju petdeseta ponovitev predstave Teror, Šukar bodo predstavili novo ploščo, Barbara Kapelj pa z umetniškim projektom vzpostalja sodelovanje in komunikacijo z begunci in migranti.
Fotografija: Teror Foto Nada Žgank
Odpri galerijo
Teror Foto Nada Žgank

Ponedeljek, 13. januarja



PREDSTAVA
 

Ferdinand von Schirach: Teror


Prešernovo gledališče Kranj, ob 19.30

Predstava, ki je bila premierno uprizorjena v začetku decembra 2017, bo danes doživela petdeseto ponovitev. Drama se dogaja v sodni dvorani, v kateri so poleg vojaškega pilota Larsa Kocha (obtoženega za smrt 164 potnikov na letalu) tudi predsednik sodišča, branilec, državna tožilka in dve priči ter seveda tudi gledalci, ki morajo tokrat prevzeti vlogo porotnikov. Prav oni so tisti, ki z glasovanjem odločajo o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti. Med sodnim procesom proti pilotu Larsu Kochu se namreč izkaže, da se je po lastni presoji odločil za manjše število žrtev na račun večjega števila na nogometnem stadionu, kar pa seveda sproža etično vprašanje, koliko pravzaprav šteje življenje posameznika.

Dramo je režiral Eduard Miler, igrajo pa Borut Veselko, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Peter Musevski, Vesna Slapar, Ciril Roblek k. g. in Judita Polak k. g.


GLASBA
 

Šukar


Cankarjev dom, Klub CD, ob 20. uri

Šukar Foto Arhiv Skupine
Šukar Foto Arhiv Skupine


Koncert ob izidu novega albuma skupine Šukar Baro ilo (Veliko srce). Šukar je slovenska tamburaška zasedba, ki igra pretežno romsko glasbo, predvsem tisto, ki izvira iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. Skupina je nastala leta 1990 in deluje že skoraj 30 let. Je ena od osrednjih promotorjev romske glasbe v Sloveniji in širše.
Novi album je nastal na snemanjih, ki so potekala lani in letos v studiih Radia Slovenija. Na njem je enajst avtorskih skladb.

Šukar so: Igor Misdaris (vokal, bugarija), Nenad Ljubotina (bisernica, brač, violina), Matevž Lavrinc (brač), Peter Lozar (tamburica), Štefan Švagelj (kontrabas) in Žiga Šercer (tolkala). Koncert bo Prvi program Radia Slovenija predvajal ter snemal v živo.


UMETNIŠKI PROJEKT
 

Meje


Muzej novejše zgodovine, Ljubljana, ob 19.30

Meje Foto Barbara Kapelj
Meje Foto Barbara Kapelj


Projekt Meje avtorice Barbare Kapelj je nastal ob soustvarjanju Tine Valentan, Jalala Mosavija, Eduarda Raona in Boštjana Perovška v sodelovanju z Ženskim pevski zborom Barje, ob tehnični podpori Igorja Dujmovića in Tadeja Korena Šmida ter v produkciji Zavoda Generator.

Kot pravi avtorica Barbara Kapelj: »Zdelo se nam je nujno, da pometemo pred svojim pragom in pokukamo čez sosednjo gredico ter se s svojim znanjem in izkušnjami izza toplih in varnih domov približamo v mrzli zimi ljudem na področjih, ki jih državne institucije še ne pokrivajo dovolj. Želeli smo vzpostaviti sodelovanje in komunikacijo z begunci in migranti, tistimi, ki si zaradi kakršnihkoli okoliščin sami ne zmorejo zagotoviti kvalitetnega bivanja zase in za svoje družine. Spoznali smo Jalala, ki nam je s svojim glasom in svojo poezijo utrl pot čez meje.«

Komentarji: