Namigi prireditev: Tetzlaff, Ritual očiščevanja in Naš Maister

V Filharmoniji gostovanje priznanih glasbenikov, Tadej Vaukman je fizično posegel v fotografije in nanesel barvo in izšel je strip o generalu Maistru, ki ga bodo predstavili v Mariboru.
Fotografija: Godalni kvartet Tetzlaff Foto Giorgia Bertazzi
Odpri galerijo
Godalni kvartet Tetzlaff Foto Giorgia Bertazzi

Torek, 14. januarja



GLASBA
 

Godalni kvartet Tetzlaff


Slovenska filharmonija, Ljubljana, ob 19.30

Godalni kvartet Tetzlaff združuje štiri, v svetu komorne glasbe uveljavljene inštrumentaliste – bratu in sestri sta se pridružili še glasbenici bogate glasbene poti. Sestavljajo ga: Christian Tetzlaff, Elisabeth Kufferath (violini), Hanna Weinmeister (viola) in Tanja Tetzlaff (violončelo).

Redki, a vedno znova težko pričakovani nastopi kvarteta pričajo o poustvarjalni izpopolnjenosti ansambla, ki se uvršča, četudi brez »pahljače« nagrad in priznanj, med vodilne v svetu. Tehnična brezhibnost in poživljajoča izraznost se spajata v zvočno uravnotežene, prečiščene in precizne izvedbe svojstvene interpretativne svobode. Kvartet bo nastopil s programom skladateljev Arnolda Schönberga in Ludwiga van Beethovna.


RAZSTAVA
 

Tadej Vaukman: Ritual očiščevanja


Galerija P74, Ljubljana, ob 19. uri

Tadej Vaukman Ritual očiščevanja Foto Tadej Vaukman
Tadej Vaukman Ritual očiščevanja Foto Tadej Vaukman


Galerija P74 bo do nedelje, 2. februarja, gostila fotografsko razstavo Tadeja Vaukmana. Razstava prinaša dela, ki so v večini nastala v New Yorku. Tam je v knjigarni po naključju naletel na knjigo Davida Michaela Wojnarowitza Weight of the Earth. Tadej se je poistovetil z depresivno atmosfero, ki prežema knjigo – njen avtor se je namreč snemal v svoji sobi, v istem mestu, osamljen, celo bolan. Sledile so fotografije – ponovno avtoportret, kjer stoje pozira v sobi. Oblečen je v majico z ameriško zastavo.

Novost predstavlja neposreden fizični poseg v fotografijo. Avtor je na fotografijo nanesel debele nanose mešanice barve in telesne tekočine, ki v različnih slojih in širinah prekrijejo obraz. To ponovi v štirih verzijah.


RAZSTAVA IN KNJIGA
 

Naš Maister


Avla Univerzitetne knjižnice Maribor, ob 17. uri

Naš Maister Foto Založba Miš
Naš Maister Foto Založba Miš


V avli Univerzitetne knjižnice Maribor bodo predstavili knjigo Naš Maister in razstavo ilustracij Damijana Stepančiča. Rudolfa Maistra, našega najbolj slavljenega generala, predstavljajo številne leposlovne in strokovne knjige, tokratna pa z besedo in sliko sledi temeljnim pramenom njegove biografije od rojstva v Kamniku, šolanja v Kranju in Ljubljani, vojaškega oblikovanja v dunajski kadetnici in služenja v avstrijski armadi do veličastnega prevzema poveljstva zaledne vojske v Mariboru, ki je bila zaslužna za osvojitev mesta in dela Štajerske za Slovenijo. Ob Maistrovih vojaških in političnih projektih so na kratko predstavljeni tudi njegovi sodelavci in podporniki, s pomočjo katerih je bil general tako uspešen.

Knjižno novost, razgiban, napet in zgodovinsko verodostojen strip o narodnem junaku Rudolfu Maistru, ki sledi temeljnim pramenom Maistrove biografije v sliki in besedi, bosta predstavila avtor Mihael Glavan in ilustrator Damijan Stepančič. Razstava bo na ogled do 20. januarja.

Komentarji: