Namigi prireditev: Turandot, Škofjeloški pasijon in Hvalnica kamnu

Premieri pravljičnega muzikala in predstave po motivih patra Romualda ter odprtje fotografske razstave z motivi kamna.

Objavljeno
10. september 2020 07.30
Posodobljeno
10. september 2020 07.30
Turandot Foto Peter Giodani
R. L., Deloskop
R. L., Deloskop

Četrtek, 10. septembra



PREDSTAVA
 

Turandot


MGL, Veliki oder, Ljubljana, ob 20. uri

Turandot je kraljica v daljni neimenovani deželi. Je lepa, pametna in pravična kraljica, vlada dobro in njena dežela je uspešna. Vendar pa obstaja težava: Turandot ni več zelo mlada in se še kar noče poročiti. Namesto da bi rodila naslednika, posvaja zavržene sirote. Utrujena od nenehnega pritiska svoje matere priseže, da se bo poročila z moškim, ki je bo vreden: s tistim, ki bo prestal preizkušnjo, ki mu jo pripravi, s tistim, ki bo premagal njene ubijalske avtomate in na koncu rešil tri uganke ter tako dokazal svojo fizično in intelektualno sposobnost. Snubci poskušajo že enaindvajset let, še nikomur ni uspelo. Dokler se ne pojavi tujec, ki preizkušnjo opravi.

Pravljični muzikal je režirala Jana Menger, igrajo pa Viktorija Bencik Emeršič, Mirjam Korbar, Tina Potočnik Vrhovnik, Gregor Gruden, Karin Komljanec, Filip Samobor, Veronika Valdes, Neža Blažič, Boris Kerč / Jure Henigman, Nataša Tič Ralijan, Lara Wolf in Voranc Boh. Po predpremiernih predstavah bo danes na vrsti premiera, nato pa bodo skoraj vsak dan ves september sledile reprize.



PREDSTAVA
 

Škofjeloški pasijon


Prešernovo gledališče Kranj, ob 19.30

image
Škofjeloški pasijon Foto Arhiv Pgk


Premierna izvedba predstave po motivih patra Romualda. Misterij Škofjeloški pasijon ali Processio Locopolitana je najstarejše ohranjeno dramsko delo v knjižni slovenščini (z začetka 18. stoletja z govornimi posebnostmi lokalnega okolja) in najstarejša ohranjena evropska režijska knjiga, edina iz baročnega obdobja. Besedilo je leta 1721 zapisal škofjeloški kapucin pater Romuald, rojen kot Lovrenc Marušič v Štandrežu pri Gorici (1676–1748). V 863 rimanih verzih se pred nami odvije svetopisemska odrešenjska zgodba, ki velja za eno najlepših dramskih pesnitev v slovenski literaturi.

Predstavo je režiral Jernej Lorenci, igrajo pa Darja Reichman, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Doroteja Nadrah, Miranda Trnjanin in Gregor Zorc.



RAZSTAVA


Marina Peran Lekić: Hvalnica kamnu


Cankarjev dom, Mala galerija, ob 10. uri

image
Marina Peran Lekić Hvalnica kamnu
Foto Marina Peran Lekić


Ciklus fotografij Hvalnica kamnu (originalno Oda stini) nastaja vse od leta 2011 do danes v kamnolomih na otoku Braču (Pučišča, Povlja, Dračevice). Izbor 30 barvnih fotografij sta skupaj z avtorico Marino Peran Lekić pripravila Brane Kovič in Nina Pirnat Spahić.

O tem fotografskem ciklu je dr. Tonći Šitin napisal: »Marina je s svojim objektivom vstopila globoko v osrčje kamnoloma, kjer je ob različnih svetlobah hitro zaznala drastično spreminjanje kamnitega okolja. Njeno oko hitro zazna in »vleče« na dnevno svetlobo ali v mehko temo Brača optične efekte, ki se dojemajo kot dragocen in neviden spekter barv, našim očem pa se vsiljuje kot provokacija lepote, ki se nam le od daleč prikazuje nedolžna bela.«