Namigi prireditev: Zajčja luknja, Filmska generacija in Nemški narodni mladinski orkester

V Ljubljani odprtje dveh fotografskih razstav, v Mariboru pa gostovanje orkestra z najboljšimi nemškimi mladimi glasbeniki.

Objavljeno
20. januar 2020 08.00
Posodobljeno
20. januar 2020 08.00
Razstava Zajčja luknja v Cankarjevem domu Foto Jojakim Cortis & Adrian Sondereg
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Ponedeljek, 20. januarja



RAZSTAVA
 

Zajčja luknja


Cankarjev dom, Prvo preddverje, Ljubljana, ob 20. uri

Odprtje fotografske razstave je začetek tematskega festivala Slovenija 2050. Skozi niz predavanj, razstav in drugih dogodkov bodo razmišljali o prihodnosti Slovenije, kar pa seveda ni mogoče brez širšega konteksta globalnega sveta.

Festival Slovenija 2050 in razstavo bosta odprla generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski in sokurator razstave Jan Babnik. Avtorji na razstavi: Marion Balac (Francija), Jojakim Cortis & Adrian Sonderegger (Švica), Miha Godec & Valerie Wolf Gang (Slovenija), Simon Menner (Nemčija), Špela Škulj (Slovenija). Razstava bo na ogled do 1. marca.


RAZSTAVA
 

Darko Herič: Filmska generacija


Kinodvor, Galerija,  Ljubljana, ob 18. uri

image
Darko Herič Foto Darko Herič


Prva samostojna razstava filmskega snemalca, direktorja fotografije in fotografa Darka Heriča, ki bo predstavil serijo fotografskih portretov filmskih ustvarjalcev svoje generacije. Darko Herič je izjemno aktiven in priznan filmski ustvarjalec, ki je v zadnjem desetletju kot snemalec in direktor fotografije sodeloval pri številnih odmevnih filmskih projektih, kot so Ne bom več luzerka, Dvojina in Nekoč je bila dežela pridnih.

V ambicioznem fotografskem projektu pa se je posvetil sistematičnemu portretiranju širokega kroga kolegov svoje generacije. Poleg režiserjev, scenaristov in igralcev, kot so Urša Menart, Rok Biček, Nejc Gazvoda, Maruša Majer, Nina Ivanišin in Jure Henigman, je namreč ustvaril fotografske portrete producentov, asistentov kamere, scenskih tehnikov in koloristov, rojenih leta 1985.


GLASBA
 

Nemški narodni mladinski orkester


Narodni dom Maribor, ob 19.30

image
Nemški narodni mladinski orkester Foto Selina Pfruener


Nemški narodni mladinski orkester deluje pod okriljem nemškega Glasbenega sveta in je sestavljen iz najboljših nemških glasbenikov, starih od 14 do 19 let. Izbrani glasbeniki delujejo pod botrstvom Berlinskih filharmonikov in v sodelovanju z najboljšimi svetovnimi dirigenti. Zato ne preseneča, da so mnogi izmed glasbenikov, ki so se v mladosti brusili v tem orkestru, pozneje postali člani vodilnih svetovnih orkestrov oziroma ugledni solisti.

Tokrat bo glasbenike vodil Lothar Zagrosek, eminenca nemške glasbene kulture. Slišali bomo dve Beethovnovi deli in dve refleksiji sodobnih skladateljev na njegovo izročilo.