Namigi prireditev: Življenje drugih, Šola za žene in Afriški živalski kralj

Premierne uprizoritve predstav v ljubljanski Drami, mariborski Operi in baletu ter v Cankarjevem domu.
Fotografija: Življenje drugih Foto Peter Uhan
Odpri galerijo
Življenje drugih Foto Peter Uhan

Petek, 31. januarja



PREDSTAVA
 

Življenje drugih


SNG Drama, Mala drama, Ljubljana, ob 20. uri

Sezono 2019/20 v Mali drami nadaljujejo s premierno uprizoritvijo Življenje drugih avtorja in režiserja Jana Krmelja, ki je nastala po motivih filma Življenje drugih (Das Leben der Anderen) Floriana Henckla von Donnesmarcka. V uprizoritvi igrajo Janez Škof, Uroš Fürst in Saša Mihelčič.

Dogajanje je postavljeno v Vzhodni Berlin leta 1984 in sledi agentu tajne službe, ki neprestano nadzoruje dva umetnika – dramatika in igralko. Zaradi tesnega spremljanja njunih korakov se agentov pogled na svet preobrazi, odprejo se tudi vprašanja o njegovi lastni vlogi v svetu.



PREDSTAVA
 

Šola za žene


SNG Opera in balet Maribor, Stara dvorana, ob 20. uri

Šola za pare Foto Damjan Švarc
Šola za pare Foto Damjan Švarc


Premierna uprizoritev komedije Jean-Baptista Poquelia Molièra Šola za žene v režiji Ajde Valcl. Igrajo: Vladimir Vlaškalić, Ana Urbanc, Petja Labović, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Ivica Knez in Bojan Maroševič.

Najslavnejši evropski komediograf vseh časov Jean Baptiste Poquelin Molière (1622–1673) je bil otrok zlate dobe klasicističnega gledališča v Franciji, ki ji je vladal sončni kralj Ludvik XIV. Priljubljen na dvoru si Molière pridobi kraljevo naklonjenost in tudi finančno podporo, kar je njegovi gledališki skupini omogočilo, da je začela delovati kot prvo stalno poklicno gledališče. K takšnemu statusu je največ prispeval izjemen uspeh komedije Šola za žene, v kateri varuh Arnolf skriva in v nevednosti zadržuje varovanko Agnes, da bi jo pripravil za svojo ženo, vendar se dekle že v prvem trenutku prostosti zaljubi v mladega Horacija. Šola za žene je že ob premieri izzvala hud škandal, klerikalni moralisti so se sicer močno zgražali, a občinstvo, pa tudi kralj, je neizmerno uživalo.


ZA OTROKE
 

Afriški živalski raj


Cankarjev dom, Štihova dvorana, Ljubljana, ob 18. uri

Afriški živalski raj Foto Jaro Ješe
Afriški živalski raj Foto Jaro Ješe


Glasbena igra za otroke Afriški živalski raj je zasnovana na poetičnem besedilu Tomaža Vrabiča, ki je izšlo v slikanici večkrat nagrajene ilustratorke Maje Šubic. Izborno in gibko besedilo v rimah otrokom približa oddaljeni živalski svet od znanih zelenih mamb do redkeje obravnavane svinje bradavičarke.

Besedilo je kar klicalo po uglasbitvi in slovenski skladatelj Anton Kropivšek, ki živi in deluje na Nizozemskem, je rimano poezijo ujel v zanimivo glasbeno igro, temelječo na spevnih sodobnih »songih«, napisanih za otroške soliste, otroški pevski zbor in pianista. Čarobnost umetniškega besedila, ki ga interpretira profesionalna gledališka igralka, in glasbe, vanjo so se poglobili pevci in pevski solisti Otroškega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana, bodo nadgradili še plesalci Oddelka za sodobni ples Konservatorija za glasbo.
 

Komentarji: