Napovedi prireditev: Luka Šulić, tržaški umetniki in Simpozij

Štirje letni časi prvič za violončelista, predstavili se bodo novejši tržaški umetniki slovenskega rodu, na vrsti pa je tudi prva ponovitev drame Simpozij
Fotografija: Luka Šulić Foto Press
Odpri galerijo
Luka Šulić Foto Press

Sobota, 19. oktobra


KONCERT
 

Luka Šulić


Cankarjev dom, Ljubljana, Gallusova dvorana, ob 20. uri

Priznani violončelist Luka Šulić napoveduje ekskluzivni koncert. Član zasedbe 2CELLOS bo slovenskemu občinstvu danes in jutri prvič predstavil novi umetniški projekt, Vivaldijeve Štiri letne čase za violončelo in orkester, po premieri to poletje v bližnjem Trstu. Diplomiranec londonske Kraljeve glasbene akademije in prejemnik številnih prestižnih nagrad je za prvo samostojno ploščo izbral najuspešnejšo in največkrat predvajano glasbo v njeni zgodovini. Šulićeva izvedba vseh štirih najbolj znanih baročnih stavkov je prva v zgodovini, ki je prirejena za solista violončela.

Luki Šuliću je do realizacije pomagal maestro in čelist Luigi Piovano, glasbeni direktor Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia iz Rima. O Šulićevem končnem delu je Piovano povedal: »Če bi bil Vivaldi med nami, bi zagotovo rekel, da je Lukova  izvedba izvrstna ideja.«


RAZSTAVA


Sodobni tržaški umetniki


Grad Rajhenburg, Brestanica, ob 18. uri

Bogomila Doljak: Bazoviške matere, 1980, višina 87 cm, patiniran les in marmor. Foto Boštjan Pucelj
Bogomila Doljak: Bazoviške matere, 1980, višina 87 cm, patiniran les in marmor. Foto Boštjan Pucelj


V skupini osebnih razstav v enem prostoru se predstavljajo najvidnejši tržaški umetniki slovenskega rodu, torej slovenski umetniki iz Italije: pokojna kiparka Bogomila Doljak, ob njej pa slikarji Jasna Merkù, Sandi Renko, Deziderij Švara in Franko Vecchiet.

Glavna skupna značilnost vseh udeleženih umetnikov je, da raziskujejo različne materiale in izrazne možnosti, ki jih ti ponujajo, pri tem pa posegajo v prostor, v občutek prostora ali v predmet v prostoru. Razstava bo odprta do 19. aprila 2020.


PREDSTAVA
 

Simpozij


SNG Drama, Ljubljana, Mala drama, ob 20. uri

Simpozij Foto Peter Uhan
Simpozij Foto Peter Uhan


Po včerajšnji premieri je na vrsti prva ponovitev avtorskega projekta Simpozij v režiji Luke Marcena, ki je v okviru platforme Čakajoč Supermana nastal po znamenitem Platonovem Simpoziju, enem ključnih filozofskih diaologov in premislekov o ljubezni. V koprodukciji SNG Drama Ljubljana in AGRFT. Igrajo: Petra Govc, Lucija Harum, Maja Končar, Ana Pavlin, Nina Valič, Nika Vidic in Barbara Žefran.

Platonov Simpozij je eno prvih filozofskih besedil, ki skuša ustvariti sistem, s katerim bi lahko definirali ljubezen. Platon že v strukturo dela vpiše različne poskuse za sistematiziranje ljubezni, ki pa na koncu dobijo popolnoma drugačno perspektivo. Formalno je ena ključnih značilnosti Simpozija ta, da ga sestavlja več različnih narativov.

Komentarji: