Nič več počivanja turistov na Španskih stopnicah

Rimska oblast je seznamu pravil obnašanja v italijanski prestolnici dodala novo: prepovedali so sedenje na tem arhitekturnem biseru.

Objavljeno
07. avgust 2019 10.41
Posodobljeno
07. avgust 2019 10.55
Španske stopnice sestavlja 138 stopnic. V 18. stoletju sta načrt zanje naredila arhitekta Francesco de Sanctis in Alessandro Specchi. Danes so ena najbolj priljubljenih rimskih turističnih točk. FOTO: Filippo Monteforte/AFP
STA
STA
Rimski mestni svet je že junija predstavil nova sprejeta pravila obnašanja v mestu, ki med drugim prepovedujejo skakanje v fontane, hojo po mestu zgoraj brez in vlečenje kovčkov ali otroških vozičkov po stopnicah zgodovinskih spomenikov, kot so Španske stopnice. Prepovedali so tudi preoblačenje v gladiatorje, ki se fotografirajo s turisti in za to zahtevajo plačilo. Ljudi lahko doleti globa v višini do 400 evrov.

Turisti pa se v večnem mestu v prihodnje ne bodo več smeli spočiti na znamenitih Španskih stopnicah. Rimska oblast je namreč prepovedala sedenje na tem arhitekturnem biseru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
Znamenite Španske stopnice, ki trg Piazza di Spagna (Španski trg) povezujejo s cerkvijo Trinita dei Monti, so leta 2016 ponovno odprli po obširni prenovi v višini 1,5 milijona evrov. FOTO: Filippo Monteforte/AFP

 

Nove in nove prepovedi


Policija je v torek žvižgala in preganjala ljudi, ki so si želeli le za trenutek oddahniti na stopnicah. Marmorne stopnice so bile tradicionalno ena od glavnih postojank turistov, ki so se lahko tu za trenutek usedli, se okrepčali in uživali v razgledu.

Pristojne mestne službe pa že dlje časa poskušajo odvrniti številne turiste od slabih navad in vedno znova uvajajo nove prepovedi. Nazadnje so tako sklenili prepoved sedenja na vseh zgodovinskih spomenikih, med njimi tudi na Španskih stopnicah in vodnjaku ob vznožju stopnic.