Nič več visokih pet! Japonke s #KuToo v boj za ženske pravice

Ženske po svetu so že večkrat protestirale proti pravilom oblačenja v poslovnem svetu, ki ponekod zahtevajo nošenje visokih pet.
Fotografija: Ni prvič, da so se ženske uprle ter zahtevajo spremembo pravil oblačenja v poslovnem svetu. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Ni prvič, da so se ženske uprle ter zahtevajo spremembo pravil oblačenja v poslovnem svetu. FOTO: Getty Images/istockphoto

Na Japonskem se je razvnela kampanja #KuToo, ki po vzoru gibanja #MeToo od državnih in zasebnih inštitucij zahteva, da ženskam v službi dovolijo nositi čevlje brez pete. Peticijo je podpisalo že skoraj 20.000 žensk. Akcijo je začela Yumi Ishikawa, zaposlena v pogrebnem zavodu. Sita je bila tega, da je morala ves čas nositi visoke pete.

Na družbenem omrežju twitter je zapisala, da tega noče več, njen tvit pa je kot blisk švignil po svetovnem spletu. Delilo ga je že več kot 30.000 tviterašev. 

#KuToo je sicer besedna igra. Asociira na japonski besedi kutsu (čevlji) in kutsuu (bolečina). Ishikawa, ki je tudi igralka, je po poročanju Reutersa povedala: »Upam, da bo kampanja spremenila uveljavljene socialne norme in da nošenje nizkih pet ne bo več smatrano kot neprimerno ali nevljudno.« Eden od japonskih uradnikov ji je pritrdil in jo podprl. 

Redno nošenje visokih pet ima negativne učinke na noge in hrbtenico. FOTO: Getty Images/ingram Publishing
Redno nošenje visokih pet ima negativne učinke na noge in hrbtenico. FOTO: Getty Images/ingram Publishing


Ni sicer prvič, da so se ženske uprle  in hočejo spremeniti pravila oblačenja v poslovnem svetu. Leta 2015 so v Londonu eno od receptork poslali domov, ker ni hotela nositi visokih pet. Nicola Thorp je prav tako v Veliki Britaniji zagnala kampanjo, potem ko so jo v podjetju PwC prosili, naj na delovnem mestu nosi visoke pete. Zavrnila jih je in se postavila v bran vsem, ki hočejo nositi čevlje brez pet. 

Pred dvema letoma so v eni od kanadskih provinc spremenili zakon, ki je od žensk na delovnem mestu zahteval, da obujejo visoke pete. Da ženske zaradi rednega nošenja visokih pet pogosteje utrpijo poškodbe ob padcih in zdrsih, je že dokazano. Prav tako imajo visoke pete negativen učinek na noge in hrbtenico. 

Komentarji: