Odkritje desetletja: ob obali Portugalske našli 400 let stare ladijske razbitine (FOTO)

Ladja se je potopila ob vrnitvi iz Indije med letoma 1575 in 1625.

Objavljeno
25. september 2018 07.35
Posodobljeno
25. september 2018 09.12
Pred obalo Portugalske so našli razbitino ladje, ki je potonila pred 400 leti. FOTO: Augusto Salgado/Cascais City Hall/Reuters 
S. S.
S. S.
Potapljači pred portugalsko obalo so naleteli na razbitine ladje, za katero verjamejo, da je potonila pred okoli 400 leti v bližini Lizbone, ko se je vračala iz Indije, natovorjena z začimbami.

image
Našli so bronaste topove. FOTO: Augusto Salgado/Cascais City Hall/Reuters 


»To je odkritje desetletja,« je bil vesel vodja projekta Jorge Freire. Na globini okoli 12 metrov so ob letoviškem mestu Cascais nedaleč od portugalske prestolnice potapljači našli posode z začimbami, kitajsko keramiko, devet bronastih topov z grbom portugalske vojske in školjke, ki so jih uporabljali kot denar v trgovini s sužnji. 

image
Košček kitajske keramike FOTO: Augusto Salgado/Cascais City Hall/Reuters 


Ekipa meni, da se je ladja potopila ob vrnitvi iz Indije med letoma 1575 in 1625, ko je bilo trgovanje z Azijo na vrhuncu. 

image
Na topovih so vgravirani simboli portugalske vojske. FOTO: Augusto Salgado/Cascais City Hall/Reuters 


Predmeti so »zelo dobro ohranjeni«, je pokomentiral Freire. 

Iz občinske uprave so sporočili, da so na razbitine naleteli v začetku septembra, ko so čistili ustje reke Tajo, ki po besedah ministra za kulturo Luisa Mendesa velja za bogato nahajališče arheoloških ostankov.

image
Najdba je del desetletnega projekta. FOTO: Augusto Salgado/Cascais City Hall/Reuters 


Najdba je del desetletnega arheološkega projekta, ki ga podpirajo občina Cascais, portugalska vlada, mornarica in lizbonska univerza.

image
Razbitine so našli v ustju reke Tajo. FOTO: Augusto Salgado/Cascais City Hall/Reuters 


Leta 1994 so v bližini vojaške utrdbe São Julião da Barra ob Cascaisu našli tudi ladjo Gospe mučenikov, ki je tudi zavetnica bazilike v Lizboni.