Odprta pisarna, manj stresa in večja storilnost

Delavci, ki delajo v pisarnah odprtega tipa, so aktivnejši in manj pod vplivom stresa, kot pa tisti, ki delavnik preživijo v škatlasti postavitvi pisarn ali zasebnih pisarnah.

Objavljeno
21. avgust 2018 11.21
Posodobljeno
21. avgust 2018 12.03
Aktivnejši delavci so razvili tudi manjši občutek stresa, in sicer je bila ta raven zunaj delovnega mesta za 14 odstotkov nižja kot pri preostalih. FOTO: Roman Šipić/Delo
STA
STA
Nedavna ameriška raziskava namreč ugotavlja, da se delavci v oceanskih pisarnah več gibljejo, ko se poskušajo na primer umakniti na zaseben pogovor, poroča britanski BBC. To pa povzroča aktivnost in manjši stres v primerjavi s tistimi, ki delavnik preživijo v škatlasti postavitvi pisarn ali zasebnih pisarnah, ugotavljajo.

Pisarniški delavci so zaradi narave sedečega dela bolj ogroženi za različne okvare srca, hitreje so utrujeni in podvrženi stresu.

V raziskavi so tri dni z nameščenimi senzorji nadzorovali srčni utrip in sledili gibanju več kot 200 ameriških uslužbencev v različnih vladnih uradih. Ob tem so sicer opozorili, da je aktivnost zaposlenih odvisna tudi od tega, ali so v stavbi stopnice ali tudi dvigala.

Raziskovalci Univerze v Arizoni trdijo, da je to prva študija, ki je merila aktivnost in raven stresa pisarniških delavcev ter se ni zanašala le na anketo. Sodelujoči pri raziskavi so sicer vsako uro med delovnim časom izpolnjevali tudi krajši vprašalnik o svojem počutju.


Glede na rezultate študije so delavci v oceanskih pisarnah za 32 odstotkov bolj telesno aktivni kot tisti v zasebnih pisarnah ter za 20 odstotkov bolj aktivni kot tisti, ki preživijo dan v škatlasti postavitvi.

Aktivnejši delavci pa so razvili tudi manjši občutek stresa, in sicer je bila ta raven zunaj delovnega mesta za 14 odstotkov nižja kot pri preostalih. Med bolj stresu podvrženimi uslužbenci so bili predvsem starejši, ki pa so bili pod stresom tudi doma.

Sodelujoča raziskovalka Esther Sternberg je dejala, da je lahko sprememba pisarniške postavitve eden od pasivnih načinov, kako prepričati uslužbence, da so aktivnejši, saj je to treba spodbujati.

Čeprav se zaposleni glede na že opravljene raziskave v pisarnah odprtega tipa zaradi pomanjkanja zasebnosti ne počutijo tako dobro, pa sta prednosti takih pisarn poleg povečane aktivnosti tudi večji pretok informacij in komunikacija, še piše BBC.