Otoški posel leta: Lego kupuje Legolande

Muzeji Madame Tussauds, zabaviščni parki Legoland, razgledno kolo London Eye in akvariji Sea Life dobivajo novega lastnika.
Fotografija: Igralka in manekenka Alessandra Ambrosio ob predstavitvi svoje voščene lutke v Madame Tussauds v Šanghaju. Foto Reuters
Odpri galerijo
Igralka in manekenka Alessandra Ambrosio ob predstavitvi svoje voščene lutke v Madame Tussauds v Šanghaju. Foto Reuters

Na vidiku je eden največjih zasebnih nakupov v Evropi v zadnjih letih: britansko podjetje Merlin Entertainments, ki je lastnik muzejev voščenih lutk Madame Tussauds, upravlja pa tudi zabaviščne parke Legoland po svetu, razgledno kolo London Eye, akvarije Sea Life, skupaj 130 turističnih atrakcij v 25 državah, se strinja, da jih s pomočjo podjetja Blackstone in kanadskega pokojninskega sklada CPPIB prevzame družina ustanovitelja tovarne Lega Oleja Kirka Kristiansena.
 
Vrednost delnice so ocenili na 455 penijev, skupen posel je vreden 6,6 milijarde evrov. Merlin Entertainments je lani zabeležilo obisk 67 milijonov obiskovalcev in 1,65 milijarde funtov prihodkov od prodaje, na višku sezone zaposluje 28.000 ljudi po vsem svetu.

Voščene lutke, po vsaka za eno obdoje vladavine kanclerke Merkel v berlinskem muzeju Madame Tussauds. Foto Hannibal Hanschke Reuters
Voščene lutke, po vsaka za eno obdoje vladavine kanclerke Merkel v berlinskem muzeju Madame Tussauds. Foto Hannibal Hanschke Reuters


Največjo vlogo v poslu ima podjetje Kirkbi, ki ima v lasti 75-odstotni delež v znamenitem proizvajalcu igrač Lego, največjem na svetu,  in skoraj 30-odstotni delež podjetja Merlin Entertainments. Izvršni direktor Kirkbija Søren Thorup Sørensen je novico o nakupu pospremil z ugotovitvijo, da so kupci kot dolgoletni večinski lastniki Lega sposobni Merlin Entertainments in njegovim atrakcijam, predvsem parkom Legoland in centrom Legoland Discovery, zagotoviti novo fazo rasti.
 
Miami Beach iz kock Lego v Legolandu na Floridi. Foto Reuters
Miami Beach iz kock Lego v Legolandu na Floridi. Foto Reuters


Predsednik Merlin Entertainments John Sunderland pa je dodal, da Merlin Entertainments premore dokazano strategijo, ki je skozi leta prinašala dobre rezultate. Posel poslovni mediji ocenjujejo kot enega največjih v Veliki Britaniji v letošnjem letu.
 

Komentarji: