Parlament opic prodan za 11 milijonov

Dražba: Slika Nazadovanje parlamenta je postavila nov rekord pri prodaji slik najslavnejšega umetniškega anonimneža.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Ko so lani od njegove Deklice z balonom po dražbi ostali le »rezanci«, je dosegel rekordno prisotnost v medijih, o tem so pisali vsi. Zdaj je, znova pri dražbeni hiši Sotheby's, njegova slika Preneseni parlament z britanskimi opičjimi parlamentarci požela še cenovnega. Banksyju ne gre slabo; z izkupičkom dobrih 11 milijonov evrov je padel nov dražbeni rekord pri prodaji njegovih del.

Slika je tokrat po dražbi ostala cela, 11 milijonov za opice, naslikane med živahnim razpravljanjem, pa pomeni, da je nov Banksyjev avkcijski rekord korenito opravil z dosedanjim zneskom okoli 1,6 milijona evrov, ki ga je že pred dobrim desetletjem postavila prodaja njegove slike Keep it Spotless.

Finančna krivulja najslavnejšega anonimneža v umetnostnem svetu je poskočila, prebil se je v ozko skupino najdražjih še živečih umetnikov na svetu, katerih dela lahko presežejo tržno vrednost 10 milijonov evrov.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

 

»Sramota, da nisem bil njen lastnik«


Banksy je rekordno sliko, ki v širino meri štiri metre in katere naslov ni prvoten, saj jo je sprva naslovil Vprašanje časa, ustvaril leta 2009. Na njej se je sarkastično lotil teme, ki je kot nalašč za čas britanske sage o brexitu, tisk pa je hitro zaznal, da se je tudi dražba zgodila v mesecu, ko naj bi se naposled zgodil tudi ta. Opazili so tudi druge spremembe na sliki, ki je bila že v letu nastanka prvič razstavljena v Bristol Museumu. Predvsem to, da sta Banksyjev parlament nekoč razsvetljevala dva velika lestenca, ki sta po novem brez napajanja. Zatemnjena.

V muzeju v Bristolu, od koder naj bi Banksy izhajal, je bila sicer slika spomladi znova na ogled zaradi prvotne napovedi, da bo brexit konec marca. »Zdaj se smejite, toda nekega dne nihče ne bo odgovoren,« je komentiral tako vsebino slike kot brexit.

Naveza Banksyja s Sotheby's, pri kateri so dosegli omenjeni rekord izpred desetletja, ostaja trdna. Dražba rekordne slike se je zgodila v istem prostoru kot dražba lanske Deklice z balonom, ki jo je notranji mehanizem po licitiranju razkosal, sam pa se je, podobno kot lani, nanjo hitro odzval na družbenem omrežju: »Nocoj je bila dosežena rekordna cena za Banksyjevo sliko. Sramota, da nisem bil njen lastnik.«

...
...

 

Bruto domači proizvod


Humorja v zvezi z odhodom Združenega kraljestva iz evropske družine Banksyju ne manjka. Pred kratkim je polnila tisk podoba njegove velike stenske poslikave v Dovru, na kateri je upodobil delavca, kako na evropski zastavi s kladivom uničuje eno izmed zvezd, a je zatem mural nenapovedano izginil. »Nič ne de,« se je odzval in napovedal, da bo naslikal novega, drugačnega. »Mislim, da tudi velika bela zastava pove vse,« je zapisal.

Banksy ostaja razpet med minljivo, brezplačno javno umetnostjo in izdelki, ki gredo v prodajo z napovedjo visokega finančnega izplena. In še te so lahko presežene. Apetiti Sotheby's so glede prodaje slike pred včerajšnjo dražbo znašali »le« do dveh milijonov funtov, med trinajstminutnim licitiranjem pa se je zgodil astronomski cenovni polet v nebo.

Medije pravkar polni še z odprtjem posebne trgovine v Croydonu na jugu Londona, posebne tudi zato, ker vanjo ni mogoče vstopiti, hkrati je napovedal odprtje virtualne spletne trgovine. Za ime je izbral Bruto domači proizvod, za kar se je menda odločil, ker so mu svetovali, da bo tako lažje nadzoroval trgovanje z blagovno znamko, v katero se je spremenilo njegovo ime.

Komentarji: