Pirellijev koledar leta 2019 bo sledil sanjam žensk (FOTO in VIDEO)

Fotograf Albert Watson je navdih našel v kinematografiji 30. in 40. let prejšnjega stoletja.

Objavljeno
06. december 2018 11.00
Posodobljeno
06. december 2018 13.46
Gigi Hadid na rdeči preprogi sinoči v Milanu. FOTO: AP
S.B.
S.B.
Izšla je ena izmed najbolj težko pričakovanih publikacij leta, Pirellijev koledar. Leta 2019 bodo v ospredju ženske, ki sledijo svojim sanjam. Portrete štirih dam je naredil 76-letni fotograf škotskih korenin Albert Watson, navdih za pripoved o njih pa je bila kinematografija 30. in 40. let prejšnjega stoletja.Glavni sodelujoči na prireditvi so kajpak bili soustvarjalci Pirellijevega koledarja, katere tema za leto 2019 je Sanjarjenje. Mlade ženske, ki poskušajo na različne načine uresničiti svoje sanje, so zaigrale baletnica Misty Copeland, ki z delom striptizete sledi strasti postati vrhunska plesalka (njen partner v Pirellijevi zgodbi je ravno tako plesalec Calvin Royal III), igralka Julia Garner je botanična fotografinja (njen navdih je manekenka Astrid Eika), model Gigi Hadid osamljena pripadnica visokega razreda (njen zaupnik je ameriški oblikovalec Alexander Wang) ter manekenka in igralka Laetitia Casta kot umetnica, ob kateri nastopa sloviti ukrajinski baletnik Sergej Polunin. Na prireditvi so sicer kot glavni glasbeni izvajalec nastopili Perpetuum Jazzile.

»Hotel sem spremeniti Pirellijev koledar. Moja želja ni bila narediti žensk le kot like, ki jih nekdo obesi na steno, ampak povedati zgodbo o njihovih življenjih, zato sem vključil tudi močne moške like,« je pojasnil Watson.

image
Od leve: Plesalca Sergej Polunin in Misty Copeland, direktor Pirellija Marco Trochetti Provera, igralka Laetitia Casta, fotograf Albert Watson, igralka Julia Garner, model Astrid Eika in plesalec Calvin Royal III. FOTO: AP


Pirellijev koledar je prvič izšel že leta 1964, pri njem je sodelovalo 35 fotografov. Med najbolj slovita imena sodi Annie Liebowitz. Njen koledar za leto 2016 se je odmaknil od golote, čeprav je tudi Watson posnel nekaj fotografij, v katerih so njegovi modeli vsaj delno goli. Letošnjo edicijo je naredil fotograf Tim Walker in proslavil drugačnost, saj so na koledarju temnopolti modeli upodobili Alico v čudežni deželi.

Prav ta izdaja je navdušila plesalko Misty Copeland, zato je še s toliko večjim veseljem sprejela povabilo k ustvarjanju koledarja za leto 2019. »Ženske se postavljamo zase in dokazujemo, da imamo kaj povedati,« je dejala na sinočnji predstavitvi, »koledar to tudi zelo dobro predstavlja.«