Po diskvalifikaciji beloruske žirije Zala in Gašper zdrknila za dve mesti, zdaj sta na 15. mestu

Razplet letošnje Evrovizije se je v soboto zdel dokončen, a ni bilo tako. Portal evrovizija.com je zelo kritičen do napake EBU.

Objavljeno
23. maj 2019 09.05
Posodobljeno
23. maj 2019 13.06
EBU postopka, kako je prišla do nadomestnega rezultata in s tem 15. mesta Zale Kralj in Gašperja Šantla, na spletni strani ne predstavlja najbolj natančno. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
Menili smo, da je z letošnjo Evrovizijo konec, a konca nekako noče biti. Potem ko so imeli v televizijski mreži EBU še pred polfinalnima večeroma in finalom v Tel Avivu veliko težav z Ukrajino, ki je zaradi politične situacije in napetih odnosov z Rusijo naposled po odpovedi nastopa pevke Maruv odstopila od sodelovanja, so zdaj morali zaradi Belorusije spremeniti celo končni vrstni red na lestvici rezultatov glasovanja nacionalnih žirij in občinstva. Ta se je v soboto zdel neizpodbitno končen, a to ni bil.

»Beloruska žirija je bila diskvalificirana zaradi razkritja njenih glasov s prvega polfinalnega večera, kar je v nasprotju s pravili Evrovizije. Zato da bi rezultate uskladili s pravili, je EBU na podlagi rezultatov drugih držav ustvarila nadomestni rezultat, ki so ga odobrili v družbi Ernst & Young, v kateri bedijo nad rezultati, a postopka, kako so do tega nadomestnega rezultata prišli, EBU na spletni strani ne predstavlja ravno zelo natančno.Po novih skupnih rezultatih zmagovalec ostaja isti, torej Nizozemec Duncan Laurence. Na prvih štirih mestih ni sprememb, sta pa zaradi popravka za dve mesti niže zdrknila tudi predstavnika Slovenije Zala Kralj in Gašper Šantl. Nista več 13., po novem sta 15. Po televotingu je Slovenija ostala 11., prav tako ostala šesta v prvem polfinalu. Končni rezultat se je sicer spremenil pri uvrstitvah 14 držav, torej kar dobre polovice vseh v finalu.

»Potrjujemo, da je bil zaradi človeške napake skupen rezultat napačen,« so zapisali v EBU in dodali, da zaradi tega »globoko obžalujejo, ker napake niso odkrili že prej«.

Portal evrovizija.com: Huda napaka


Znani portal slovenskih ljubiteljev evrovizijske popevke evrovizija.com je do popravkov EBU oster:

»Po našem skromnem mnenju gre za precej hudo napako pri zvezi EBU, sploh ker so stroga pravila glede žirij objavljena že mnogo prej, prav tako se glasuje en dan pred prvim predizborom, en dan pred drugim predizborom ter en dan pred velikim finalom, in sicer na drugi generalki.

Navsezadnje pa v prenosu evrovizijski nadzornik Jon Ola Sand pred sporočanjem glasov strokovnih žirij in nato še ljudstva pove, da je vse potekalo brez težav. Precej nenavadno, sploh če bi se, recimo, zgodilo to, da bi se takšna napaka dotaknila prvega mesta oziroma da bi na koncu zmagal celo nekdo drug, mar ne?!«


Angleški humor: Bili smo zadnji, a je bilo tudi to preveč optimistično


Duhovito objavo o najnovejših evrovizijskih popravkih so si privoščili pri Skyju iz Združenega kraljestva, ki je v preteklosti poskrbelo za niz evrovizijskih zmagovalk in zimzelenih hitov, v zadnjem obdobju pa vse prej kot to.

»Združeno kraljestvo je prejelo celo manj točk, kot smo mislili,« so zapisali ob novici, da se je letošnji britanski zastopnik po vnovičnem štetju še utrdil na zadnjem mestu. »Pesem Bigger than Us Michaela Ricea, ki je bila uvrščena na dno, je v soboto dosegla 16 točk, a organizatorji zdaj pravijo, da je bilo to preveč optimistično. Namreč za pet točk, revidiran rezultat je 11 točk.«