Po diskvalifikaciji beloruske žirije Zala in Gašper zdrknila za dve mesti, zdaj sta na 15. mestu

Razplet letošnje Evrovizije se je v soboto zdel dokončen, a ni bilo tako. Portal evrovizija.com je zelo kritičen do napake EBU.
Fotografija: EBU postopka, kako je prišla do nadomestnega rezultata in s tem 15. mesta Zale Kralj in Gašperja Šantla, na spletni strani ne predstavlja najbolj natančno. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
Odpri galerijo
EBU postopka, kako je prišla do nadomestnega rezultata in s tem 15. mesta Zale Kralj in Gašperja Šantla, na spletni strani ne predstavlja najbolj natančno. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

Menili smo, da je z letošnjo Evrovizijo konec, a konca nekako noče biti. Potem ko so imeli v televizijski mreži EBU še pred polfinalnima večeroma in finalom v Tel Avivu veliko težav z Ukrajino, ki je zaradi politične situacije in napetih odnosov z Rusijo naposled po odpovedi nastopa pevke Maruv odstopila od sodelovanja, so zdaj morali zaradi Belorusije spremeniti celo končni vrstni red na lestvici rezultatov glasovanja nacionalnih žirij in občinstva. Ta se je v soboto zdel neizpodbitno končen, a to ni bil.

»Beloruska žirija je bila diskvalificirana zaradi razkritja njenih glasov s prvega polfinalnega večera, kar je v nasprotju s pravili Evrovizije. Zato da bi rezultate uskladili s pravili, je EBU na podlagi rezultatov drugih držav ustvarila nadomestni rezultat, ki so ga odobrili v družbi Ernst & Young, v kateri bedijo nad rezultati, a postopka, kako so do tega nadomestnega rezultata prišli, EBU na spletni strani ne predstavlja ravno zelo natančno.



Po novih skupnih rezultatih zmagovalec ostaja isti, torej Nizozemec Duncan Laurence. Na prvih štirih mestih ni sprememb, sta pa zaradi popravka za dve mesti niže zdrknila tudi predstavnika Slovenije Zala Kralj in Gašper Šantl. Nista več 13., po novem sta 15. Po televotingu je Slovenija ostala 11., prav tako ostala šesta v prvem polfinalu. Končni rezultat se je sicer spremenil pri uvrstitvah 14 držav, torej kar dobre polovice vseh v finalu.

»Potrjujemo, da je bil zaradi človeške napake skupen rezultat napačen,« so zapisali v EBU in dodali, da zaradi tega »globoko obžalujejo, ker napake niso odkrili že prej«.



Komentarji: