Podelili nagrade Društva oblikovalcev Slovenije

Nagrado za življenjsko delo je prejel kostumograf Alan Hranitelj.
Fotografija: Hraniteljeva letošnja razstava Vzporedni svetovi je odmevala tudi v strokovni javnosti. FOTO: Darja Stravs Tisu
Odpri galerijo
Hraniteljeva letošnja razstava Vzporedni svetovi je odmevala tudi v strokovni javnosti. FOTO: Darja Stravs Tisu

Društvo oblikovalcev Slovenije je v Cankarjevem domu v Ljubljani podelilo priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. Žirija, ki so jo sestavljali Mateja Škofič, Nina Hercog, Julijan Krapež, Jurij Dobrila in Peter Jamšek, je podelila različna priznanja za dela in dosežke s področja grafičnega, industrijskega in unikatnega oblikovanja, oblikovanja vizualnih komunikacij ter oblikovanja notranje in zunanje opreme, prostorsko oblikovanje, scenskih postavitev in multimedijskih celostnih rešitev. Odlikovali so posameznike in skupine, ki so pokazali ustvarjalne oblikovalske presežke in tako prispevali k razvoju in dvigu vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja.

<em>Vzporedni svetovi</em>, letošnja retrospektivna razstava Alana Hranitelja na Ljubljanskem gradu. FOTO: Borut Peterlin
Vzporedni svetovi, letošnja retrospektivna razstava Alana Hranitelja na Ljubljanskem gradu. FOTO: Borut Peterlin


Nagrado za življenjsko delo je prejel kostumograf Alan Hranitelj. »Delo Alana Hranitelja ne potrebuje posebnih razlag. Gre za izrazito samosvojega avtorja, ki je za svoj medij izbral oblačila in gledališče. V njem se že tri desetletja poigrava na številne načine, vedno znova preseneča s svojim perfekcionizmom in svežino rešitev. Z letošnjo samostojno razstavo na Ljubljanskem gradu, na kateri je ustvaril popolnoma nov prikaz svojih kostumov, je presegel najodličnejše umetniške dogodke zadnjih let,« so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Retrospektivni triptih Edija Berka Foto Tomo Jeseničnik
Retrospektivni triptih Edija Berka Foto Tomo Jeseničnik

 
S priznanjem oblikovalski presežek so odlikovali grafičnega oblikovalca in arhitekta Edija Berka za pregledni triptih svojih minulih avtorskih del z naslovom Edi Berk 10.1, 10.2 in 10.3. in Dana Lenarda za skoraj popolno energetsko neodvisnojadrnico Black Pearl.

Črni biser Dana Lenarda FOTO: Giovanni Romero
Črni biser Dana Lenarda FOTO: Giovanni Romero


Za oblikovalski dosežek so bile nagrajene Irena Gubanc in Teja Jalovec za izjemno zanimivo celostno podobo zaključne revije Srednje frizerske šole Ljubljana, oblikovalka nakita Martina Obid za kolekcijo brošk po navdihu Orwellove Živalske farme, arhitektka Mateja Panter za oblazinjeno igralo avtomobil Bi biip in skupina Oloop za vezeno tekstilno steno, ki je nastala kot projekt s Hišo sreče na Jesenicah in Azilnim domom v Ljubljani.

Bi Biip Mateje Panter FOTO: Arhiv DOS
Bi Biip Mateje Panter FOTO: Arhiv DOS


Prvič letos pa so podelili še priznanje daljnogled, za katero so se potegovali mladi oblikovalci do 30. leta starosti. Nagrajenci Nika Curk (scenografija), Silina Pintar (MiCreate), Teja Jalovec (analogno-digitalna knjiga), Julija Karaž, Neža Medved (polimer) bodo dobili mesto za postavitev svojih del na razstavnem prostoru v Cankarjevem domu prihodnje leto.
 

Komentarji: