Podgane so se naučile voziti

Proces učenja, kot so ugotovili znanstveniki, jih je sproščal.

Objavljeno
25. oktober 2019 13.20
Posodobljeno
25. oktober 2019 13.28
Podganomobil. FOTO: University of Richmond/AFP
S. S.
S. S.
Ameriški znanstveniki so nekaj podgan naučili vožnje z majhnimi električnimi vozili, s čimer so si prislužile koščke hrane. Zanimivo je, da jih je proces učenja, kot so ugotovili znanstveniki, sproščal.

Študija še dokazuje, da so podganji možgani precej sofisticirani. Takšni poskusi bi lahko pripomogli k oblikovanju novih terapij za duševno prizadete, je pojasnila raziskovala Kelly Lambert z univerze v Richmondu.

Lambertova že dlje časa preučuje spremembe v možganih, ki so posledica pridobivanja izkušenj in soočenja z izzivi. Podganam so sestavili poseben avtomobilček z aluminijastim dnom in tremi bakrenimi žicami, ki so pomenile izbrano smer vožnje. Ko se je podgana dotaknila žic, je bil krog sklenjen in vozilce se je premaknilo v želeno smer.



Vožnjo je šest samic in 11 samcev treniralo v ogradi, veliki 150 krat 60 centimetrov.

Lambertova je ugotavljala tudi, katere živali se bodo bolj izkazale – laboratorijske podgane ali podgane, ki so živele v ujetništvu, podobnemu naravnemu okolju. Zadnje so bile seveda boljše, presenetljivo pa je bilo, kako boljše.

Merili so tudi nivoje stresnih hormonov. Podgane so bile bolj sproščene, ko so vožnjo obvladale. To bi lahko povezali z zadovoljstvom, ki ga občutimo, ko se naučimo neke nove veščine.