Popoln dan v New Yorku

Lou Reed je opeval dan v Centralnem parku.
Fotografija: FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
FOTO: Boris Šuligoj

Večina obiskovalcev New Yorka si ogleda Kip svobode, Ellis Island, Empire State Building in druge svetovno znane znamenitosti, a je lahko popoln dan v več kot osemmilijonski metropoli tudi malo drugačen. Lou Reed je s temi besedami opeval dan v Centralnem parku, ki si ga tudi ogleduje večina turistov ter ga oblegajo domačini, če si želimo bolj nenavadno naravo, pa se lahko na njegovem spodnjem delu povzpnemo na nekdanjo vzdignjeno progo mestne železnice, ki so jo spremenili v večkilometrsko pravljično zeleno pot. High Line letos praznuje desetletnico, a so jo, zasajeno s travami, grmičevjem ter celo drevesi, s kakršnimi je bila že prej zarasla zapuščena železnica, podaljševali vse do letošnjega poletja.

Manhattan se je moral bojevati za svoje nove zelene poti, potem ko so v drugi polovici dvajsetega stoletja tovornjaki tudi tu obračunavali z železnico ter so leta 1980 po njej prepeljali zadnje vagone zamrznjenih puranov. Mesarska četrt, v katero je nekoč vodila zahodna železniška linija, pa se tudi zaradi nje hitro spreminja v območje luksuznih stanovanj in trgovin.

Newyorčani se že dolgo prevažajo s podzemnimi železnicami, avtobusi, taksiji in po novem vse bolj s kolesi ter so si po zgledu pariške Promenade plantée zaželeli novo zeleno oazo. Zdaj se številna mesta sveta zgledujejo po njihovem velemestu.

Samotnih trenutkov tudi na High Line ni veliko, saj povzdignjeno sprehajalno pot vsako leto obišče okrog pet milijonov ljudi. V toplih dneh se lahko zleknejo po klopeh in naslonjačih, lahko si kupijo sladoled in pijačo ali občudujejo razstavljene kipe, lahko si odprejo steklenico sangrije, če so jo prinesli s seboj. Popoln dan.

Komentarji: