Potica po ameriško

Za lep začetek dneva spomnimo, kako je senatorka Amy Klobuchar ponosna na svoje slovenske korenine. 
Fotografija: Babica Amy Klobuchar je pekla potico. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Babica Amy Klobuchar je pekla potico. FOTO: Dejan Javornik

Iz ameriške predsedniške kampanje se je umaknila senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, toda o političnih vidikih te odločitve bomo razpravljali kdaj drugič. Za lep začetek dneva raje spomnimo, kako je ponosna na svoje slovenske korenine – in slovensko nacionalno jed potico, ki ima pomembno mesto v njeni politični in osebni identiteti. To je bilo jasno tudi med mojim lanskim obiskom na enem od četrtkovih­ sprejemov senatorke Amy Klobuchar za prebivalce Minnesote v četrtem nadstropju senatnega poslopja ob washingtonski Constitution Avenue.



Stara mama je vedno pekla potico, je senatorka povedala na začetku sprejema. »Razvaljano testo je premazala z orehi ali jabolki ter uporabljala veliko miz, v hiši je moralo biti zelo toplo.« Na belo pogrnjeni mizi so bili poleg kave tudi čajni kolački in mafini, na sredini je bila razrezana potica, o kateri na jutranjih srečanjih nikoli ne povedo, iz katere pekarne je. »Zapriseženi so tekmovanju, čigava bo najboljša,« je, kot smo zapisali junija, konkurenco pri peki potice na severu ZDA opisala leta 1960 v Plymouthu rojena potomka iz Bele krajine izseljenega rudarja.

Amy Klobuchar se na spletni strani spominja kavne pločevinke, v kateri je ded hranil denar za šolanje njenega očeta, in res je Jim Klobuchar postal znani novinar največjega časopisa Minneapolisa in Minnesote, njegova hči pa je tožilka, senatorka in kandidatka za ameriško predsednico. Ne smemo pozabiti niti njene matere s švicarskimi koreninami, a slovensko-ameriška zgodba Amy Klobuchar lepo kaže, za kaj gre v demokracijah: za boljše življenje prihodnjih generacij, za boljše življenje vseh. Ko se na tej poti kaj zalomi, je na politikih, ki verjamejo v to zgodbo, da jo vrnejo v pravo smer. Vsaj pri Amy Klobuchar ima pomembno mesto tudi potica in vsaj malo smo lahko ponosni tudi mi.

Komentarji: