Pred tridesetimi leti se je začela pisati zgodovina rdečih kopalk

Pisal se je 22. september 1989, ko so predvajali prvo epizodo serije Obalna straža, ki je kasneje postala prava uspešnica.
Fotografija: Nicole Eggert, David Hasselhoff, Alexandra Paul, David Charvet in Pamela Anderson. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Nicole Eggert, David Hasselhoff, Alexandra Paul, David Charvet in Pamela Anderson. FOTO: arhiv

Modro morje, rumena vozila, gola koža, v prvi vrsti pa rdeče kopalke. To so, poleg platinaste Pamele Anderson, nedvomno prepoznavni znak kultne serije Obalna straža (Baywatch), ki danes praznuje trideset let od predvajanja prve epizode.
»Na obali Los Angelesa ekipa obalnih reševalcev pod vodstvom poročnika Mitcha Buchannona rešuje življenja, se ukvarja z osebnimi dramami, bori proti kriminalu in je vsakodnevno vključena v vrhunske dogodivščine,« govori opis serije, v kateri so ob boku Andersonove v glavnih vlogah igrali še David Hasselhoff, Yasmine Bleeth, Alexandra Paul, Carmen Electra, David Chokachi, Gena Lee Nolin, Jason Simmons





A televizijska serija v resnici ni bila uspešna že od samega začetka, saj jo je po prvi sezoni, ko je zasedala 73. mesto od 103 serij na sporedu, NBC ukinila. Vendar pa je že glavni igralec Hasselhoff, ki danes šteje 67 let, in še nekaj drugih producentov zaslutilo, da ima Obalna straža z izklesanimi glavnimi junaki in prsatimi junakinjami dober potencial za uspešno televizijsko serijo.



Tako so jo dve leti po predvajanju prve epizode leta 1991 spet poslali na trg in Obalna straža je postala uspešnica, ki so jo predvajali vse do leta 2001 - posnetih je bilo enajst sezon in 242 epizod. Dobro desetletje so tako obalne stražarke tekale po plažah Los Angelesa, nato pa še dve leti po havajski obali. Prav tek, ki je bil večino časa prikazan v počasnem posnetku, je zagotovo še eden prepoznavnih znakov serije; kot je dejal Chandler iz Prijateljev, katera mimogrede prav danes praznuje četrt stoletja od prve epizode: »Naj tečejo, vedno naj tečejo«.

FOTO: arhiv
FOTO: arhiv


FOTO: arhiv
FOTO: arhiv


David Hasselhoff pa je za Delovo prilogo Vikend pred petimi leti dejal: »Ko smo snemali Obalno stražo, so se ljudje zmrdovali, da gre za serijo o pomanjkljivo oblečenih ženskah. Ne, šlo je za … no, seveda je šlo za lepe ženske in postavne moške, ampak je šlo predvsem za reševanje življenj. Šlo je za dobro mladinsko zabavno serijo. Menim, da je pomembno, da mladi vidijo, kakšen je tudi lahko svet.«


 

Komentarji: