Prepiri in špetiri

Svet brez prepirov ni mogoč; le tehnike se spreminjajo.

Objavljeno
20. september 2019 06.00
Posodobljeno
20. september 2019 06.36
Lonec: le prazen je moral biti ... Foto Anton Hruševar
Menda smo ženske krive za polovico vojn, gladovnih stavk, nasedlih investicij in povrhu še za polovico prepirov in špetirov na ljubem svetu. Zaradi nas, pravijo, so se moški (dvo)bojevali, tepli, streljali, ubijali, lagali, bežali, zavojevali in umirali. Pravzaprav so pesti in puške pele ter se lomila kopja in srca zaradi moških opazk o ženski lepoti. Zato svet brez prepirov ni mogoč. Le tehnike se spreminjajo.

Pred dnevi se je na facebooku brazilski mačo z imenom Rodrigo obregnil ob francosko prvo damo. Ker na eni od fotografij gospa Macron po njegovem ni najbolje izpadla, je Rodrigo sedel za tipkovnico in oznanil svetu, da je prva dama Brazilije, gospa Bolsonaro (37), videti precej bolje od gospe Macron (66). Da je slednja 29 let starejša od prve, ni nepomemben podatek. A kot da Rodrigu ni bilo dovolj pametovanja o razliki med manj in bolj zrelo žensko lepoto, je svoj zapis še politično zabelil. Namignil je, da mu je bilo šele ob pogledu na gospe Michelle in Brigitte jasno, zakaj je Brigittin mož Emmanuel Macron (41) na srečanju G7 z očitki o uničujočih požarih v Amazoniji napadel Michellinega moža Jaira Bolsonara. Za čisto ljubosumje je šlo, je ugotovil Rodrigo. Gospod Jair, ki je od svoje gospe starejši skoraj toliko let, kolikor je od svoje madame mlajši gospod Emmanuel,­ zapisa na facebooku seveda ni spregledal. Všečkal ga je s pripisom, naj Rodrigo nikar ne ponižuje »tipa, hehehe«. Da ima Bolsonaro nekaj proti četrt stoletja mlajšemu Macronu oziroma proti vsej Franciji, naj bi dokazal pred tedni, ko je zadnji trenutek odpovedal sestanek s francoskim zunanjim ministrom. Ravno tisti dan je moral namreč nujno – k frizerju.

In vi ste mislili, da se prepiri v boljših družinah, ker pač ne najdejo vsi poti na facebook, ne dogajajo?! Prepiri so bili in bodo. A povem vam: ni ga facebooka čez dober lonec. Če je bil pri sosedih špetir, so že naše babice znale nastaviti lonec na steno in prisloniti uho ter v »intimi«, ne da bi kdo izvedel za to, izvedele – vse.