Prva zmagovalka težke vztrajnostne kolesarske preizkušnje

Fiona Kolbinger je štiri tisoč kilometrov prevozila v dobrih desetih dneh.

Objavljeno
06. avgust 2019 14.45
Posodobljeno
06. avgust 2019 15.06
Zadnje kilometre po Franciji je več kot očitno premagala lahkotno. FOTO: Damien Meyer/AFP
S. B.
S. B.
Nemška kolesarka Fiona Kolbinger je premagala več kot dvesto moških in štirideset žensk ter postala prva zmagovalka medkontinentalnega tekmovanja po Evropi, med katerim je v desetih dneh, dveh urah in 48 minutah prevozila štiri tisoč kilometrov. Štiriindvajsetletnica je med potjo kljubovala nevihtam, vročini, ledenemu dežju in naposled na cilju ugotavljala: »Lahko bi spala manj.«
 

Štiri kontrolne točke


Tekmovanje se je 27. julija začelo v Bolgariji, se nadaljevalo skozi Srbijo, Bosno, Hrvaško, Slovenijo, Avstrijo, Italijo, Švico in Francijo, kjer se je v Brestu tudi končalo. Pomembno pravilo je, da se morajo kolesarji na poti sami znajti, ne da bi kogarkoli vprašali za napotke, zglasiti se morajo le na štirih kontrolnih točkah ter premagati različne terene, med njimi južnotirolski prelaz Timmelsjoch (Passo del Rombo) na višini 2474 metrov. Sami si morajo priskrbeti hrano, pijačo in prenočišče. Prvo tovrstno tekmovanje so pripravili leta 2013 z začetkom v Londonu in ciljem v Istanbulu.

image
Tekmovanje se je začelo 27. julija. FOTO: Damien Meyer/AFP

 

Neutrudna


Fiona Kolbinger je študentka medicine in raziskovalka rakavih obolenj iz Heidelberga v Nemčiji, njen dosežek na tekmovanju in predvsem njeno neutrudnost pa že kujejo v zvezde. Ob koncu enega tekmovalnega dne je namreč, namesto da bi se izmučena sesedla v posteljo, sedla za klavir v hotelski avli in zaigrala pesem iz animiranega filma Levji kralj.

Ko je danes prešla ciljno črto, je bil njen najbližji zasledovalec, Britanec Ben Davies, okoli dvesto kilometrov za njo. Preostali bodo ciljno črto dosegli v nekaj urah, mnogi celo v prihodnjih dneh.