Skipper in Ping v veselem pričakovanju

Še en primer pingvinjih samcev, ki skrbita za zapuščeno jajce. Za zdaj ne vedo, ali je oplojeno.

Objavljeno
14. avgust 2019 06.00
Posodobljeno
14. avgust 2019 06.00
Ping in Skipper sta te dni še posebej ljubeča. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
S. B.
S. B.
Berlinski živalski vrt je v napetem pričakovanju, ki skoraj spominja na vznemirjenje, kakršno je velo ob čakanju na prihod kraljevega otroka. Tokrat sta v ospredju bitji ravno tako modre krvi, če sklepamo po njunem imenu, to sta cesarska pingvina Skipper in Ping. Samca si sicer ljubezen izkazujeta že lep čas, zdaj pa so jima oskrbniki dali v posvojitev jajce, ki ga je zapustila samica. Če jima bo uspelo dobiti naraščaj, bo to prvi tovrsten primer v tem živalskem vrtu.

Da si želita mladičev, sta Skipper in Ping, desetletna cesarska pingvina, ki so ju aprila letos pripeljali iz hamburškega živalskega vrta, kazala že nekaj časa. Poskušala sta sedeti na ribi, večkrat sta začela ljubeče skrbeti za kamen, kakor so poročali oskrbniki. Vse to so seveda opazili in najbrž bi ostalo le pri opazovanju, če ne bi prav v tem času ena izmed samic zapustila svojega jajca.

Položili so ga pred enega od starševstva željnih samcev in ta je takoj vedel, kaj storiti, je po poročanju BBC pripovedoval oskrbnik Norbert Zahmel. Nemudoma sta se začela vesti kot starša, nenehno sta skupaj, se izmenjujeta pri gretju jajca in ga varujeta pred drugimi pingvini. Za zdaj sicer ne vedo, ali je tudi oplojeno; če je, bo trajalo kakih 55 dni, da se izleže mladič. Minilo jih je že približno 30.

image
Jajce skrbno varujeta pred drugimi pngvini. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

 

Primer ni osamljen


V omenjenem živalskem vrtu je to prvi takšen poskus. »Mladičev cesarskih pingvinov nismo imeli od leta 2012. Če bo uspelo, bo to naravnost fantastično,« je dejal tiskovni predstavnik vrta Maximilian Jäger.

Istospolni pari v živalskem svetu niso tako nenavadni. Pojavljajo se tako v naravi kot v živalskih vrtovih, kjer je v skupinah pogosto več samcev, in tudi primerov, kakršen je opisani, je bilo že več. Tako sta oktobra lani mladiča dobila pingvinja samca Magic in Sphen v sydneyjskem živalskem vrtu.

Londonski par Ronnie in Reggie je imel pred nedavnim na svoji plaži menda že tretje leto zapored lastno parado ponosa z napisom: »Nekateri pingvini so homoseksualni. Sprejmite to že enkrat!« Pingvina, ki sta par od leta 2014, sta medijski zvezdi postala že leto pozneje – prav zaradi starševstva. Posvojila sta zapuščeno jajce in zgledno skrbela zanj; izlegel se je pingvinček po imenu Kyton, ki je pozneje uspešno zapustil »družinsko gnezdo« in se pridružil skupini.

image
Prav veliko zasebnosti pa par iz živalskega vrta pri skrbi za naraščaj nima. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

 

Delovanje hormonov


Da v naravi obstajajo primeri, ko si živali istega spola izražajo medsebojno naklonjenost, je potrdil tudi veterinar v ljubljanskem živalskem vrtu Pavel Kvapil. Posebnih primerov se iz svoje prakse ni spomnil, je pa poudaril, da je takšno vedenje pogostejše v živalskih vrtovih, kjer imajo nemalokrat v skupini več primerkov istega spola, denimo samcev žiraf. Pojavlja se kajpada tudi v naravi in je pogosto povezano s hierarhijo v skupini in močnim delovanjem hormonov. »Sicer pa je to čisto nagonska potreba,« je dejal Kvapil. »Ko živali spolno dozorijo, hočejo negovati mladiče in skrbeti zanje.«

Cesarski pingvini so pri skrbi za bodoči mladi rod posebni, saj je samec tisti, ki skrbi za približno pol kilograma težko jajce. Položi si ga na nart in ga prekrije s kožno gubo na spodnjem delu trebuha ter ga tako v gruči več sto drugih samcev, ravno tako bodočih očetov, greje dva meseca v času hude arktične zime. Samica se gre med tem hranit v morje in se vrne, tik preden se mladič izvali, z izdatno zalogo hrane zanj. Izstradan samec pa se vrne k morju.