Skrivnost mačjih jezikov

Mačke se ne ližejo le zato, da bi bile lepe. Slina jim namreč pomaga tudi pri hlajenju.

Objavljeno
20. november 2018 11.27
Posodobljeno
20. november 2018 11.45
Mačke veliko budnega časa namenijo urejanju. FOTO: Candler Hobbs Ap
Spijo, jedo, predejo in se umivajo. Vsi lastniki mačk se radi pohvalijo, kako čiste in brez lastnega vonja so njihove mačje ljubljenke. Znanstveniki so zdaj natančneje preučili, kaj je skrivnost hrapavega jezika, s katerim je mačkam omogočeno globinsko čiščenje dlake in ne le razporejanje sline po površini kožuha.

Avtorico raziskave Alexis Noel z tehnološkega inštituta Georgia je v natančno preučevanje ostrega jezika povedel njen maček Murphy, ko se je z jezikom zataknil v odejo. Raziskovalci so ustvarili 3D posnetke jezikov domače mačke, ameriškega risa, pume, snežnega leoparda, tigra in leva.

image
Takšne so papile na jeziku različnih mačk. Od leve proti desni: domača mačka, ameriški ris, puma, snežni leopard, tiger in lev. FOTO: Alexis Noel/AP


Kaveljci ali jezične papile vseh naštetih vrst so imele na vrhu votle polcevaste luknjice. V teh zadržijo slino in jo tako lažje prenesejo skozi dlako do kože. Kaveljci so v ležečem položaju na jeziku, dokler jih s trzljajem mišice ne postavijo pokonci, je pojasnila Noelova.

Počasni posnetki več domačih mačk so razkrili, da kaveljci stojijo pravokotno na dlako, kar še poveča, koliko dlake doseže vsaka papila, so zapisali raziskovalci v zborniku ameriške nacionalne akademije za znanost (PNAS).Noelova je preoblikovane papile obarvala z barvo za hrano in nemudoma so posrkale nekaj tekočine. Okoli 300 papil na jeziku domače mačke tako zadrži nekaj sline, ki se sprosti šele ob pritisku na dlako. Njena ekipa je še ugotovila, da ima lev le malo daljše kaveljce od navadne mačje, jih je pa na večjem jeziku seveda več. Nato so premerili še samo dlako, ki ima veliko zraka, da deluje kot puhovka. Ko je dlako stisnila, se je pri večini izkazalo, da so kaveljci na jeziku dovolj dolgi, da skozi dlako dosežejo kožo. Izjema so seveda perzijske mačke s svojo super dolgo dlako, ki jo morajo lastniki posebej negovati, da se ne zaplete.

image
Takole je od blizu videti jezik tigra. FOTO: Alexis Noel/AP


Mačke se ne ližejo le zato, da bi bile lepe. Slina jim namreč pomaga tudi pri hlajenju, so pokazali posnetki termalne kamere. To je zanje precej pomembno, saj imajo znojnice le na tačkah.

Raziskava ni samo zanimiva za ljubitelje mačk, ampak ima tudi praktično vrednost. Raziskovalci so namreč na osnovi mačjega »patenta« razvili posebno krtačo, ki posnema votle fleksibilne papile. Silikonska krtača je prijetnejša za česanje in je tudi čiščenje. Lahko pa bi to krtačko uporabili za lažje nanašanje zdravil na kožo dlakavih živali, še meni Noelova.

image
Mačji jeziki so zelo zanimivi in so lahko model za krtačko za boljšo aplikacijo zdravil. FOTO: Alexis Noel/AP