Skupnost, kjer moški in ženske dobesedno govorijo različna jezika

Ubang v južni Nigeriji je edina skupnost na svetu, v kateri moški in ženske govorijo različna jezika.  

Objavljeno
23. avgust 2018 16.36
Posodobljeno
23. avgust 2018 17.03
Pri desetih letih pa se od otrok pričakuje, da govorijo jezik glede na svoj spol (fotografija je simbolična). FOTO: Akintunde Akinleye/Reuters
Be. B.
Be. B.
Četudi se ljudje radi pošalijo, da moški in ženske včasih govorimo povsem različna jezika, v južni Nigeriji obstaja skupnost, kjer je to dobesedno res: moški in ženske govorijo vsak svoj jezik. Preseljevanje mladih ter uporaba angleščine pa sta razloga, da se je pojavila skrb, da bi ta tradicija in izročilo skupnosti, ki jo ti razumejo kot božji blagoslov, izginila, poroča BBC.Veliko besed, ki jih govorijo moški in ženske je enakih, veliko pa povsem drugačnih. Slišati so drugače, nimajo enakih črk, gre za povsem druge besede, ugotavlja antropologinja Chi Chi Undie, ki je to skupnost, ki se ukvarja s kmetovanjem, preučevala. Da se jezika res razlikujeta ponazori s primerom, da gre za veliko večje razlike kot denimo pri britanski ali ameriški angleščini. Četudi govorijo drugačen jezik, pa moški in ženske drug drugega popolnoma razumejo.To je verjetno posledica tega, da se otroci sprva naučijo ženskega jezika, saj več časa preživijo s svojimi materami in drugimi ženskami.

Pri desetih letih pa se od otrok pričakuje, da govorijo jezik glede na svoj spol. Nikogar ne prisilijo, kdaj točno bo začel uporabljati jezik svojega spola, a ko začnejo, je to znak zrelosti. »Če si moškega spola in govoriš ženki jezik oziroma uporabljaš njihove besede, te bodo obravnavali kot nenormalnega, kakor tudi obratno,« pojasnjuje vodja Oliver Ibang.

Ni jasno razmerje ali ključ po katerem bi lahko določili, katere besede se razlikujejo glede na spol. Prav tako ni vzorca, katere besede so skupne moškim in ženskam, ki bi bile povezane s tradicionalnimi pravili za ženske ali moške.

Jeziki izginjajo

Leta 2016 je lingvistična skupnost v Nigeriji dejala, da bi lahko petdeset od kar petsto jezikov v državi izginilo v le nekaj letih. Glavni trije jeziki v državi so Yoruba, Igbo in Hausa, kakor tudi angleščina. 

Od kod ta posebnost?


Obstaja več teorij, zakaj naj bi do te specifike v skupnosti prišlo, večina med njimi razlage išče v Bibliji.

»Adam in Eva sta pripadala Ubangom, ko je bog ustvaril Zemljo, je želel vsaki etnični skupini dati dva jezika, a ko je ustvaril dva jezika Ubangom, je ugotovil, da jezikov ni dovolj,« pripoveduje njihov vodja Oliver Ibang. »Takrat se je ustavil – zato imajo Ubangi to prednost, da imajo dva različna jezika.«Ubangi so na svoje izročilo in kulturo ponosni in to vidijo kot nekaj unikatnega, kot je dejal vodja Oliver Ibang, bi si želeli v vasi imeti turistični center, kamor bi ljudje prihajali in tako naš jezik ne bi izginil.  »Ni načina, da bi jezik umrl, saj če jezik umre, bi to pomenilo, da skupnost ne obstaja več.«

Antropologinja Undi pa ima drugo razlago. »Pri Ubangih gre za kulturo dveh spolov.« Moški in ženske delajo in delujejo v dveh povsem drugačnih sferah – je kot da bi živeli v drugačnih svetovih, včasih pa se ta dva svetova združita, kar se odraža v jeziku, razlaga Undi. Priznava, da jo sama poimenuje kut teorijo, četudi v resnici nima odgovor na vsa vprašanja.

Ker pa noben od jezikov ni zapisan, to pomeni, da je prihodnost jezika odvisna od prihodnjih generacij. Le malo mladih ljudi pa jezik govori tekoče, saj se je že zelo pomešal z angleškimi besedami.