Nanduja Nina in Nande s Škofljice s kratkim sprehodom do viralnega odziva

Izlet slovenskih nandujev v Benetke je pristal v neštetih italijanskih člankih in širšem mednarodnem tisku. Denimo v Guardianu.
Fotografija: Izkazalo se je, da sta nanduja v Benetke prišla s kmetije Cetin na Škofljici. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Odpri galerijo
Izkazalo se je, da sta nanduja v Benetke prišla s kmetije Cetin na Škofljici. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice

Nanduja Nina in Nande s kmetije Cetin na Škofljici, ki ju je mogoče srečati tudi sredi Ljubljane, sta postala tema, ki je ponovoletno Slovenijo nenadejano ponesla v mednarodni medijski svet in obrodila kopico odzivov. Pozitivnih in negativnih, puritansko zgroženih in duhovitih.

V medijih – v razponu od osrednje italijanske novinarske agencije Ansa in portalov osrednjih časopisov tipa La Repubblica ali Corriere della sera do britanskega Guardiana – sta pristala zaradi ponovoletnega sprehoda po historičnem jedru Benetk, ki je njunima lastnikoma ob prisotnosti v medijih obrodil tudi nešteto objav in odzivov na družbenih omrežjih. Domnevno tudi zasoljeno beneško globo.


 

Sprehod ni bil ravno dolg


Italijanski tisk je o dogodku poročal takole: lastnika, omenjeno je bilo, da sta slovenska državljana, sta v mestu San Donà di Piave z nandujema stopila na vlak, z njega izstopila na dobrih 20 kilometrov oddaljeni železniški postaji Santa Lucia v Benetkah, zatem pa krenila na sprehod po starodavnem mestu.

Sprehod ni bil dolg. Pot se je končala ob mostu Ponte delle Guglie, kjer so ju prestregli mestni policisti, ki jih je poklicalo več »očividcev«. Italijanski novinarji se sicer nekako niso mogli zediniti, ali sta bili veliki ptici južnoameriška nanduja ali avstralska emuja.


 

400 evrov kazni (po repu)?


V člankih so omenjali tudi, da naj bi lastnika ptic na tak način reklamirala predstave cirkusa, ki je pravkar na gostovanju v omenjenem San Donàju di Piave.

Višina zneska dodeljene globe naj bi po pisanju večine medijev znašala 400 evrov oziroma 800 za oba. Policisti naj bi jo dodelili z argumentom, da sta Slovenca z velikima pticama ovirala gibanje pešcev in kršila predpise o higieni živali. Pospremili so ju nazaj na vlak, ob tem naj bi jima za dva dni prepovedali vstop v mesto. Janez Cetin je za portal Il Corriere del Veneto sicer povedal, da ni bilo potrebno plačati nobene kazni in da izlet nandujev ni promoviral kakega cirkusa. A je v članku opomba, da bi utegnila kazen še priti, naknadno.



Objava posnetkov na družbenih omrežjih je postala viralna in obrodila številne negativne, a tudi navdušene ali vsaj prizanesljive odzive, tudi karikaturo.



Kmalu po avanturi sta se na Facebooku odzvala tudi oglobljena lastnika. »Kar dobro smo razburkali beneške vode,« med drugim piše v objavi.



»Kar mirno, tako naju ne bodo našli,« piše v stripovskem oblačku na karikaturi, na kateri je tudi policist velika ptica.



Janez in Simona Cetin med potjo z nojem Franceljnem na tržnico v Ljubljani, kjer ni tovrstnih glob. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Janez in Simona Cetin med potjo z nojem Franceljnem na tržnico v Ljubljani, kjer ni tovrstnih glob. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Komentarji: