Ste letos že slišali božično melodijo?

Se že začenja: sredi Rockefellerjevega centra so že postavili 23-metrsko smreko.

Objavljeno
20. november 2019 06.38
Posodobljeno
20. november 2019 06.38
Tako je bila osvetljena smreka v Rockefellerjevem centru videti lani. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Ste letos že slišali božično melodijo? Prvo cingljanje Božičkovih zvončkov me je zadelo minuli teden v newyorški kavarni in počasi se jim pridružujejo vsi drugi: lanski božič, želje po veselem letošnjem, zimska pravljica, naj sneži, naj sneži, naj sneži ... Čeprav v velemestu te dni bolj kot ne dežuje, se v trgovinah množijo božični motivi, in najbolj pridni že kupujejo darila. Vedno prepozni pri teh rečeh smo malce živčni: pa ne že spet? A gremo tudi mi takoj po kosilu na kratek sprehod, da ujamemo vsaj nekaj dnevne svetlobe, in smo, ko ob večerih hitimo po nujnih nakupih, veseli lučk in melodij.

Sredi Rockefellerjevega centra so že postavili 23-metrsko smreko, ki tehta 20 ton, čeprav jo bodo osvetljeno pokazali šele v začetku decembra. Do sredine januarja si jo bo ogledalo več kot sto milijonov ljudi in mnogi izmed njih se bodo veselili daril in slavnostnih pojedin v krogu družine in prijateljev. A bodo v trenutkih zamišljenosti morda tudi ocenili leto, ki se izteka, ter si poskusili predstavljati prihajajoče, tako kot so leta 1931 počeli delavci Rockefellerjevega centra ob prvi tam postavljeni jelki. Sredi velike depresije je bila visoka le šest metrov, na njej so viseli doma narejeni okraski, a je bila vendarle bleščeč upor proti težkim časom.

Veliko lažje nam je kot pred devetimi desetletji. A ko razmišljamo o letu, ki se izteka, ne razmišljamo le o osebnih zmagah in porazih,­ ampak tudi o tistem, kar je razveseljujoče ali skrb zbujajoče zunaj naših moči. Si samo domiš­ljamo, ali se svet res vrti hitreje, manj predvidljivo? Znanstveniki razvijajo nove terapije za grozljive bolezni, kot sta rak ali Alzheimerjeva bolezen, nove tehnologije za optimalno pridelavo hrane, visokotehnološke pripomočke. Ti nam bodo še bolj olajšali življenje, a bo moral vendarle vsak od nas odgovoriti na starodavno, čisto preprosto vprašanje: kaj nas veseli? Včasih je to samo sprehod po razsvetljenem mestu.