Tigri, ki pijejo kri

Proti tigrom ne pomaga nič.
Fotografija: Do zadnjega pika
Odpri galerijo
Do zadnjega pika

Vse, ki smo v dobri družbi sedeli na domači terasi, je vsem repelentom navkljub naskakovalo na desetine tigrov in nam pilo kri. Maja je z grozo ugotovila, da priletavajo z zapuščenega sosedovega bazena in vrta, ki sta nedvomno raj zanje. »Takšne farme tigrov si nihče v Singapurju ne more privoščiti, ker bi ga kazni stale premoženja,« je ocenila svetovna popotnica.

Inšpektorji NEA (singapurske agencije za okolje) so samo v prvih petih mesecih letos opravili 372.000 pregledov po številnih singapurskh domovih in odkrili 6500 gojišč komarjev. Nemarneže so pošteno oglobili, saj se ne morejo igrati s komarji. V istem obdobju so zaznali 5184 primerov okužbe z nevarnim virusom denge, ki ga prenašajo.

Naslednjega dne je soseda kazala rdeče odtise po koži svojih dveh otrok. Potožila je, da bodo na dopustu zapravili več za repelente kot za sladolede in pijačo. Jaz pa sem se ustrašil, ali ne bodo s toliko repelenti prej ugonobili sebe. V zanemarjeni bazen smo odvrgli lepo količino klora, toda učinka ni. Proti tigrom ne pomaga nič: niti razpršila in električni difuzorji, niti olja, maže, kadila, ne sivka, ne limonska travica, jabolčni kis, česen, voda z milnico, ne rožmarin ali evkalipt. V okolici je nešteto ptic, netopirjev, imeli smo tudi posebne luči, bela oblačila in mrežice na oknih ...

Še najbolj učinkujejo tesno zaprta vrata in okna, prižgane klimatske naprave in rjuha čez glavo. Ves popikan tuhtam, ali nas bo res prej okužila denga, zika, malarija, čikungunja, rumena mrzlica, japonski encefalitis ali ducat drugih še neodkritih bolezni, preden bodo tudi pri nas ljudje z veseljem odpirali vrata strogim protikomarnim inšpektorjem, ki bodo tako kot v Singapurju iskali lužice po stanovanjih in vrtovih.

Tigrom zadostuje za en naprstnik vode v plastičnem zamašku, listu, žlebu ali kanalu, da razvijejo svojo tisočkrilno družino in nam zagrenijo tudi obetavne poletne dni.

Komentarji: