TV namiga: Brezčasna Adaline in Cesta

Nocoj lahko izbirate med fantazijskima dramama, prva potuje skozi čas, druga pa se dogaja v postapokaliptični prihodnosti, obema pa je skupna prepričljiva igra glavnih protagonistov: Blake Lively in Vigga Mortensena.
Fotografija: The Age Of Adaline - Brezčasna Adaline Foto TVS
Odpri galerijo
The Age Of Adaline - Brezčasna Adaline Foto TVS

Četrtek, 22. avgusta

 

Brezčasna Adaline: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Age Of Adaline. ZDA, 2015. Režija: Lee Toland Krieger. Igrajo: Blake Lively, Michiel Huisman, Harrison Ford, Ellen Burstyn, Kathy Baker. Drama. 110 min.

Adaline Bowman je že več desetletij čudežno stara 29 let; njeno življenje je polno osame, saj ne dovoli blizu nikomur, ki bi utegnil dognati njeno skrivnost. Rodila se je na prelomu 20. stoletja in niti sanjalo se ji ni, da bo ugledala začetek 21. – dokler ji navidezno čaroben dogodek ne reši življenja in jo obdari z večno mladostjo.

Življenje in ljubezen okuša skozi globalne spremembe dveh svetovnih vojn in svobodnjaških šestdesetih vse do današnjega dne. Svojo starost previdno skriva pred vsemi – razen pred lastno hčerjo ... Odlična igra Blake Lively zakrije tudi kako luknjo v scenariju.

 

Cesta: Planet 2 ob 21.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

The Road - Cesta Foto Planet TV
The Road - Cesta Foto Planet TV


The Road. ZDA, 2009. Režija: John Hillcoat. Igrajo: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Robert Duvall, Guy Pearce, Molly Parker. Postapokaliptična drama. 112 min.

Cesta je ganljiv film z izjemno močno zgodbo, neverjetno igro in fotografijo, ob kateri zastane dih. Je tudi eden najbolj otožnih in temačnih filmov vseh časov. Posnet je po romanu Cormaca McCarthyja, ki je zanj prejel Pulitzerjevo nagrado. Dogajanje je postavljeno v obdobje po apokalipsi, v kateri so umrle vse rastline in živali, preživelo je le nekaj ljudi, ki tavajo po opustošenem svetu v iskanju hrane. Takšna sta tudi protagonista, oče in desetletni sin, ki sta na poti proti jugu, proti morju, njuno največje bogastvo pa je stari revolver z dvema nabojema, pripravljenima za skrajni primer, če ne ostane nobenega drugega izhoda. Na poti skozi opustošene gozdove in razsuta mesta se izogibata drugim ljudem, saj očeta skrbi ob vse prepogostih skupinah kanibalov postopoma potapljajo v paranojo.

Avstralski režiser John Hillcoat je že s prejšnjim filmom, Ponudbo (The Proposition), prikazal, kako zmore prikazati pusto pokrajino in ljudi brez izhoda, tako da je režija Ceste dokaj naravna nadgradnja tega procesa. Kljub temu je rezultat še bolj pust in krut, kot bi bilo mogoče pričakovati. A zares neprimerljiva igra Vigga Mortensena in mladega Kodija Smita-McPheeja je tisto, kar filmu da srce. In ga nato z otožnostjo in brezizhodnostjo kruto stre.

Komentarji: