TV namiga: Prišel bo dan in Voajer

Večer za grozo: tako, ki prikaže resnične grozote sirotišnice Godhavn na Danskem in psihološko srhljivko o genezi nekega morilca. 
Fotografija: VIKEND - The Day Will Come / Der Kommer En Dag - Prišel bo dan Foto TVS
Odpri galerijo
VIKEND - The Day Will Come / Der Kommer En Dag - Prišel bo dan Foto TVS

Petek, 18. oktobra

 

Prišel bo dan: TVS 2 ob 20.055

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Der kommer en dag. Dan., 2016. Režija: Jesper W. Nielsen. Igrajo: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindhardt, Laurids Skovgaard Andersen. Drama. 120 min.

Elmer in Erik z mamo samohranilko živita na Danskem sredi šestdesetih let. Ko mati zaradi bolezni ne more več skrbeti zanju, ju socialna služba pošlje v Godhavn, zloglasno sirotišnico, ki jo vodi sadistični direktor Heck. Fanta se sprva upirata nasilju učiteljev in varovancev, potem pa se sprijaznita z režimom in čakata na odpust. Upanje tli v njiju, vse dokler mati ne premine in ju tudi stric, na katerega računata, kot skrbnik pusti na cedilu. Takrat mlajši Elmer vzame usodo v svoje roke, to pa privede do nepredvidenih posledic.

Film o resničnih grozotah resnične sirotišnice Godhavn na Danskem, kjer so bili osiroteli dečki vsakodnevno deležni velikih zlorab, od zanemarjanja in grozljivega pretepanja do spolnih zlorab. Obtožbe so prvič prišle na plan leta 2005, ko je danska televizija predvajala dokumentarec. Po tem so ustanovili komisijo, ki je ugotovila, da ta sirotišnica še zdaleč ni bila edina, ki je grobo zlorabila zaupanje ljudi.

 

Voajer: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 4 (od 5)

VIKEND - Peeping Tom - Voajer Foto TVS
VIKEND - Peeping Tom - Voajer Foto TVS


Peeping Tom. VB., 1960. Režija: Michael Powell. Igrajo: Karlheinz Böhm, Moira Shearer, Anna Massey, Maxine Audley, Brenda Bruce. Triler. 105 min. 
Svetlolasi mladenič Mark je bil v otroštvu podvržen mučnim psihološkim eksperimentom, ki jih je izvajal njegov oče, ugledni znanstvenik. Nekega dne umori prostitutko in zločin posname s kamero. Čez dan dela v ekipi filmskega studia in tudi sam želi postati filmski režiser. Za dodaten zaslužek pod pultom prodaja mehke pornografske slike.

Strašljiv in premišljen vpogled v psihologijo morilca, ki je v času nastanka praktično uničil režiserjevo kariero, danes pa velja za mojstrovino.

Komentarji: