TV namigi: 112, Druga stran upanja, slalom in skoki

Priporočamo dva nordijska filma: šokanten danski triler in Kaurismäkijev drugi film iz trilogije o pristaniških mestih. Z rednimi tekmami prihajata na spored alpsko smučanje in smučarski skoki.

Objavljeno
23. november 2019 01.00
Posodobljeno
23. november 2019 01.00
Foto Nikolaj Moeller
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Sobota, 23. novembra

 

112: TVS 1 ob 22.45

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Den Skyldige. Dan., 2018. Režija: Gustav Möller. Igrajo: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen, Jakob Ulrik Lohmann. Triler. 95 min. 

Na policijski postaji nekje na Danskem policist Asger Holm naveličano sprejema klice v sili. V klicni center so ga začasno premestili iz kazenskih razlogov, delo ga ne zanima zares. Nato na številko za nujne primere pokliče Iben, mama dveh otrok, ki mu v šifrah namigne, da jo je ugrabil nekdanji mož in da jo v kombiju pelje neznano kam. Ko se zveza nenadoma prekine, mora Asger poiskati ugrabljenko in njenega ugrabitelja, kmalu pa ugotovi, da je primer, na katerega je naletel, veliko hujši, kot je sprva mislil.

Inteligenten triler, ki gledalce drži v napetosti do presenetljivega konca. 

 

Druga stran upanja: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Toivon tuolla puolen. Fin., 2017. Režija: Aki Kaurismäki. Igrajo: Ville Virtanen, Dome Karukoski, Tommi Korpela, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen. Kom. 105 min. 

image
Toivon tuolla puolen - Druga stran upanja Foto TVS


Film pripoveduje dve zgodbi, ki se združita v eno. Prva govori o sirskem beguncu Khaledu, ki v Helsinkih zaprosi za azil. Druga zgodba govori o Wikströmu, trgovskem potniku, ki pusti službo, se posveti igram na srečo in si tako kupi restavracijo v zakotnem delu Helsinkov. Ko Wikström na dvorišču za restavracijo najde spečega Khaleda, mu priskrbi prenočišče in delo.
Drugi del trilogije o pristaniških mestih (Prvi je bil Le Havre iz 2011, ki so ga na TVS že predvajali), je še ena klasična črna komedija Akija Kaurismäkija, polna absurdnih situacij in turobnih likov z obrobja družbe, kjer se večina vsega odvija za šankom ali za volanom.

 

Slalom (Ž): TV SLO 2 ob 10.10 in 13.10


Alpsko smučanje. Prenos iz Levija.

image
Meta Hrovat. Foto Denis Balibouse/Reuters


Prvi slalom sezone že tradicionalno gosti Levi na Finskem. V primerjavi z lansko sezono manjka olimpijska prvakinja iz Pjongčanga Frida Hansdotter, simpatična Švedinja je končala kariero. V lanski sezoni je deset od enajstih slalomov (vključno s SP) dobila Mikaela Shiffrin. Njena največja tekmica je Petra Vlhova, ki je lani le na eni tekmi ostala brez stopničk. Slovenijo bo zastopala četverica Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk in Neja Dvornik.

 

Smučarski skoki (M): TVS 2 ob 15.50


Nordijsko smučanje. Ekipna tekma. Prenos iz Wisle.

image
Timi Zajc. Foto Marko Feist


Prva tekma sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih bo moštvena preizkušnja v Wisli. Slovenska reprezentanca se je zmag na takih tekmah veselila desetkrat v zgodovini. V Wisli v preteklih zimah naši niso bili na stopničkah. Ob novi priložnosti bodo najhujši tekmeci Poljaki. Zmagovalcem pokala narodov v prejšnji sezoni bodo v pomoč fanatični domači navijači. Mesta na stopničkah bodo iskali še Avstrijci, Nemci, Norvežani in odlični Japonci. Obeta se zanimiv boj na uvodu v novo sezono.