TV namigi: Amanda, Mstislav Rostropovič in Čudež pri Kobaridu

V filmu tedna o tem, kako tragedija spremeni življenje deklice in njenega strica, v dokumentarcih pa zgodba o legendarnem ruskem violončelistu ter o znameniti 12. soški ofenzivi
Fotografija: Film tedna: Amanda Foto TVS
Odpri galerijo
Film tedna: Amanda Foto TVS

Sreda, 23. oktobra

 

Amanda: TVS 1 ob 20.05


Amanda. Fr., 2018. Režija: Mikhaël Hers. Igrajo: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophélia Kolb, Marianne Basler. Drama. 110 min.

Namrgoden in zelo čustven 24-letni David je Parižan, ki opravlja dva poklica: je obrezovalec dreves po parkih in drevoredih ter stanodajalec, ki turistom oddaja stanovanje. Njegova starejša sestra Sandrine je mama prikupne sedemletne Amande, bistrega in občutljivega dekletca.

Vse se nekako suče v umirjenem pariškem stilu, dokler se ne zgodi tragedija, ki vzame Amandi mamo. Tedaj mora David razmisliti, kako naprej s svojim življenjem in tudi Amandinim, za katero je spričo novih okoliščin postal odgovoren.

 

Mstislav Rostropovič – neupogljivi lok: TVS 2 ob 20.05


Mstislav Rostropovich - Perpetual Mobile. Fr., 2017. Dok. odd. 85 min.

Mstislav Rostropovič – neupogljivi lok Foto TVS
Mstislav Rostropovič – neupogljivi lok Foto TVS


Vrhunski ruski violončelist Mstislav Rostropovič, ki je priznanje SZ, Stalinovo nagrado, prejel že v letu 1950, je moral svojo državo zapustiti leta 1972. Branil je namreč Solženicina, ki je bil izgnan iz SZ zaradi knjige Arhipelag Gulag. Ko mu je bila odvzeta pravica sovjetskega državljanstva, je Rostropovič odšel v Pariz in pozneje v Washington.

Izjemno glasbenikovo zgodbo v filmu skozi redke, tudi še ne videne arhivske posnetke in pričevanja njegovih hčera Olge in Elene Rostropovič, prijateljev Natalie in Ignata Solženicina, Marte Casals, Istomina in Gennadija Roždestvenskega, razkriva scenarist in režiser Bruno Monsaingeon.

 

Čudež pri Kobaridu: TVS 2 ob 23.25


Slovenija, 2017. Scenarij in režija: Valentin Pečenko. Dokumentarni film.

Čudež pri Kobaridu Foto TVS
Čudež pri Kobaridu Foto TVS


Film je osredotočen na 12. soško ofenzivo, imenovano tudi Čudež pri Kobaridu, ki se je začela 24. oktobra 1917 s prebojem skupne 14. nemško-avstro-ogrske armade pri Tolminu in Bovcu in se novembra končala s katastrofalnim porazom in umikom italijanske vojske vse do reke Piave.

Domači in tuji zgodovinarji skupaj z drugimi sogovorniki presojajo enega največjih vojaških gorskih spopadov vseh časov s stoletne distance, odstirajo mite in ozadja ter razkrivajo manj znane podrobnosti takratnega bojevanja. Med drugim razložijo taktiko infiltracije pa tudi zametke pozneje slovitega nemškega blitzkriega – bliskovite vojne, preizkušene tudi v Zgornjem Posočju.

Komentarji: