TV namigi: Bolnišnica New Amsterdam, (Ne)vidni slovenski film in Sveti prostori

Po nadaljevanki, ki se odvija v najstarejši ameriški bolnišnici, še dokumentarec o restavriranju najstarejšega slovenskega zvočnega celovečerca. Premierno bo na sporedu tudi oddaja o azijskih templjih in svetiščih.

Objavljeno
17. september 2019 00.00
Posodobljeno
17. september 2019 00.00
Bolnišnica New Amsterdam Foto TVS

Torek, 17. septembra

 

Bolnišnica New Amsterdam: TVS 1 ob 20.00


New Amsterdam. ZDA, 2019. Režija: Kate Dennis. Igrajo: Ryan Eggold, Janet Montgomery, Freema Agyeman, Jocko Sims, Tyler Labine. Nad. 50 min.

Zgodba nadaljevanke se dogaja v najstarejši ameriški javni bolnišnici Novi Amsterdam, kjer je mesto direktorja prevzel Max Goodwin. Bolnišnica je v slabem stanju, primanjkuje ji zdravnikov, denarja in medsebojnega spoštovanja. Goodwinov cilj je, da bi rešil težave, ki jih prinaša birokracija, in bolnikom omogočil najboljšo zdravniško oskrbo ter ustanovi povrnil nekdanji sloves. Njegova naloga pa nikakor ni lahka.

Bolnišnica New Amsterdam je v nanizanki opisana kot najstarejša javna bolnišnica v ZDA. Navdih zanjo so ustvarjalci serije dobili pri Bellevue Hospital Center, ki je dejanska najstarejša ameriška bolnišnica, odprta leta 1736.

 

(Ne)vidni slovenski film: TVS 1 ob 20.50


Slo. Režija: Slavko Hren. Dok. film. 65 min.

image
(Ne)vidni slovenski film: Na svoji zemlji Foto Press TVS


Z dokumentarnim filmom je dopolnjena trilogija Filmoljubje, ki jo je scenarist in režiser Slavko Hren posvetil svežemu, poglobljenemu pogledu na zgodovinsko obdobje od začetkov nacionalne profesionalne kinematografije s prvim slovenskim celovečernim zvočnim igranim filmom režiserja Franceta Štiglica Na svoji zemlji (1948) do danes, ko se ta filmska dediščina krčevito rešuje, saj neusmiljeno propada.

Naslov je pravzaprav citat iz izjave zaskrbljenega režiserja, ki jo je ob svečani projekciji svojih digitaliziranih kratkih filmov v Slovenski kinoteki izrekel karizmatični Karpo Godina, prejemnik nagrade Franceta Štiglica za življenjsko delo. V filmu spremljamo restavracijo kultnega filma Na svoji zemlji od začetnih pripravljalnih opravil do svečane projekcije filma v kinu pod zvezdami na ljubljanskem Kongresnem trgu.

 

Sveti prostori: Azijski templji – ljudje, narava in bogovi: TVS 2 ob 20.00


Sacred Spaces: Asian Temples. Dok. prog. 55 min.

image
Sveti prostori: Azijski templji - ljudje, narava in bogovi Foto TVS


Oddaja govori o svetih spomenikih azijskih verovanj ter o templjih in svetiščih. Popelje nas od hindujskega templja Minakši v indijskem Maduraju do znamenite pagode Švedagon v Mjanmarju in več kot tri tisoč svetih zgradb v starodavni burmeški prestolnici Bagan. Oriše nam presenetljivo simetrijo samostana Erdene Zuu sredi mongolske stepe in nas odpelje na Japonsko, kjer je budistična arhitektura v sožitju z naravo dosegla še večjo popolnost.