TV namigi: Brecht, Odpisani in Tednik

Miniserija o enemu najpomembnejših nemških dramatikov, ne ravno posrečen film o načrtovanju umora ameriškega predsednika, v oddaji Tednik pa med drugim o učinkovitosti nošenja zaščitnih mask.
Fotografija: Brecht Foto Tvs
Odpri galerijo
Brecht Foto Tvs

Ponedeljek, 1. junija


Brecht: TVS 2 ob 22.55


Brecht. Avstrija, 2019. 1/2. Režija: Heinrich Breloer. Igrajo: Burghart Klaußner, Tom Schilling, Adele Neuhauser, Lou Strenger, Laura de Boer. Bio. film. 105 min.

Miniserija predstavlja življenje in delo Bertolta Brechta (1898–1956), ki velja za enega najpomembnejših nemških dramatikov in teoretikov gledališča 20. stoletja.

Brecht je bil tudi pesnik, režiser, igralec, aktivist in pacifist. Prihajal je iz premožne družine, a se je že v mladosti oddaljil od svojega stanu. V spominih je zapisal, da je zapustil svoj razred in se pridružil malim ljudem. V prvem delu spremljamo nemškega pesnika in dramatika od gimnazijskih let v Augsburgu do let pred drugo svetovno vojno in bega pred nacisti.

 


Odpisani: Kino ob 20.00


Vikendova ocena: 2 (od 5)

Decommissioned. ZDA, 2016. Režija: Timothy Woodward Jr. Igrajo: Johnny Messner, Vinnie Jones, Estella Warren, James Remar, Michael Paré. Akc. film. 90 min.


Odpisani Foto Pro Plus
Odpisani Foto Pro Plus


John Niles je nekdanji Cijin agent, ki mu nekega dne zamaskirani napadalci ugrabijo ženo in sina. Če ju želi še kdaj videti, mora izpolniti ukaze ugrabiteljev, ki od njega zahtevajo nemogočo misijo. Da bi rešil svojo družino, mora John umoriti predsednika. Tako se John za pomoč obrne na svojega nekdanjega mentorja Pricea, da bi razkrinkal tajno misijo in preprečil predsednikov umor.

Kritiki so zapisali, da film ni primeren za nikogar drugega kot moškega s pivom v roki, ki ima nekaj ur časa odveč.

 


Tednik: TVS 1 ob 20.00


Slo., 2020. Vodi: Jelena Aščić. Info. odd.

Ženska z masko. Foto: Shutterstock
Ženska z masko. Foto: Shutterstock


Starši in učitelji vlado pozivajo, naj omogoči, da se vsi šolarji čim prej vrnejo v šolske klopi, in to brez mask in fizične razdalje.

Sindikalistka, glasbenik, policist ... Ti posamezniki so postali tarča nekaterih medijev le zato, ker so opozorili na sporne politične poteze ali se zgolj fotografirali na protestih. Kje je meja med svobodo govora in žaljivim obračunavanjem na osebni ravni?

Maske da ali ne? Kako učinkovite so v resnici, ali imajo doma sešite sploh kakšno funkcijo in ali lahko nepravilna uporaba res povzroči več škode kot koristi?

Komentarji: