TV namigi: Brez pomisleka, Do zadnjega diha in Kot lučka v vetru

Na nacionalki mešanica komedije in drame o improvizacijski skupini in kultni prvenec Jean-Luca Godarda, na POP-u pa zgodba o nasilju nad ženo in posledicah tega dejanja.

Objavljeno
29. november 2019 00.00
Posodobljeno
29. november 2019 00.00
Don't Think Twice - Brez pomisleka Foto TVS
R. L. Vikend
R. L. Vikend
Petek, 29. novembra
 

Brez pomisleka: TVS 2 ob 21.05


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Don't Think Twice. ZDA, 2016. Režija: Mike Birbiglia. Igrajo: Keegan-Michael Key, Gillian Jacobs, Mike Birbiglia, Kate Micucci. Kom./drama 95 min.


The Commune je improvizacijska skupina, ki pred zvesto publiko na majhnem odru izvaja besedne bravure in fizične skeče že dobrih deset let. Vodi jih Miles, ki se preživlja z učenjem bodočih improvizatorjev. V skupini najbolj izstopata Jack in Samantha. Vsi so dobri prijatelji, saj si delijo tudi stanovanje. In tako od večera do večera, čakajoč na veliki preboj. Nekega večera pred predstavo završi med skupino – v občinstvu so uredniki omenjene oddaje in iščejo nove talente.

Iskren pogled na vprašanja o egu, prijateljstvu in žrtvah v svetu komedije.
 


Do zadnjega diha: TVS 1 ob 23.10


Vikendova ocena: 5 (od 5)

À bout de souffle. Fr., 1960. Režija: Jean-Luc Godard. Igrajo: Jean Seberg, Jean-Paul Belmondo, Daniel Boulanger, Henri-Jacques Huet, Roger Hanin. Krim. 95 min.


image
À bout de souffle - Kinoteka: Do zadnjega diha Foto TVS


Klasika francoskega novega vala Do zadnjega diha je prvi film Jean-Luca Godarda, ki je v naslednjih letih postal najdrznejši zagovornik ustvarjalnih svoboščin francoskega novega vala. Zgodba romantične kriminalke se začne z Michelom, mladim nepridipravom, ki je pravkar ukradel avto in ustrelil policista, ki ga je preganjal. Na begu pred policijo poišče ameriško ljubimko Patricio, ki na ulicah Pariza prodaja časopis New York Herald Tribune.
 


Kot lučka v vetru: POP TV ob 0.20


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Like Dandelion Dust. ZDA, 2009. Režija: Jon Gunn. Igrajo: Mira Sorvino, Barry Pepper, Cole Hauser, Kate Levering, Maxwell Perry Cotton. Drama. 120 min.


image
Like Dandelion Dust - Kot lučka v vetru Foto Pro Plus


Rip Porter je zaradi pijanega nasilja nad ženo pristal v zaporu. Sedem let kasneje pride iz zapora trezen in spremenjen. Žena Wendy mu pove, da je po njegovem odhodu v zapor rodila sina in ga dala v posvojitev premožnim Campbellovim, pri tem pa ponaredila Ripov podpis. Rip je odločen takoj zahtevati skrbništvo nad sinom.

Drama raziskuje različne vidike starševstva skozi realistično prikazano življenje revne družine Porter in privilegirane družine Campbell. Film pogumno razkriva človeškost v vsakem liku, ki nas opominja, da je lahko vsakdo najboljša in najslabša različica sebe.