TV namigi: Don Camillo, Sistemska napaka in Čez planke

Komedija, ki je francoskega igralca Fernandela izstrelila med zvezde, dokumentarec o kapitalizmu in gospodarski rasti, Mojca Mavec pa obišče Varšavo.
Fotografija: Don Camillo Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Don Camillo Foto Tv Slo

Nedelja, 13. septembra



Don Camillo: TV SLO 1 ob 15.05


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Fr./Ita., 1952. Režija: Julien Duvivier. Igrajo: Fernandel, Gino Cervi, Vera Talchi, Franco Interlenghi, Sylvie. Kom. 115 min.


Mestece v padski nižini leta 1946. Duhovnik Don Camillo težko sprejema družbene spremembe. Zdaj ko je konec vojne, zgroženo spremlja ulično parado komunistov – istih prebivalcev, ki so nedolgo tega sedeli v njegovi cerkvi. Med duhovnikom in novim županom, voditeljem komunistične stranke, se vname boj za prevlado v majhni skupnosti. Don Camillo in Peppone sta enkrat prijatelja, drugič sovražnika, drug drugemu mečeta polena pod noge, a se jima vselej uspe pobotati.

Komedija, ki je francoskega igralca Fernandela izstrelila med zvezde, idealistično in širokosrčno predeluje dinamiko odnosa med tradicionalno sprtima ideologijama.
 



Sistemska napaka: TV SLO 1 ob 22.40


System Error. Nem., 2018. Režija: Florian Opitz. Dok. film. 105 min.

Sistemska napaka Foto Tv Slo
Sistemska napaka Foto Tv Slo


Politiki, ekonomisti in mediji so obsedeni z gospodarsko rastjo. A zakaj se še vedno oklepamo tega koncepta? Povsem očitno je, da je na našem malem planetu nemogoče imeti neprekinjeno gospodarsko rast.

Režiser Florian Opitz, ki je bil za svoje delo že večkrat nagrajen, v oddaji razišče temelje kapitalizma. Razkrije nepričakovane povezave in razgali patološko naravo sistema. Preveri tudi vpliv Karla Marxa, analitika kapitalizma.

Dokumentarna oddaja je bila posneta v Braziliji, na Kitajskem, v Franciji, Veliki Britaniji in ZDA ter omogoča svež pogled na kapitalizem in na to, kam nas pelje.

 


Čez planke: Varšava – Prestolnica za vse letne čase: TV SLO 1 ob 17.20


Slo., 2020. Avtorica: mojca Mavec. Dok. odd. 55 min.

Čez planke: Varšava - Prestolnica za vse letne čase Foto Tv Slo
Čez planke: Varšava - Prestolnica za vse letne čase Foto Tv Slo


Čez planke so edina slovenska popotniška serija, ki je narejena za slovenske gledalce, saj odkriva svet skozi slovenske oči. Oddaja ima na Televiziji Slovenija že dolgo tradicijo, avtorica Mojca Mavec jo namreč ustvarja vse od leta 2001.

Restavracije s humusom in falaflom – a ni Tel Aviv. Mala morska deklica v središču mesta – a ni Kobenhaven. Zibelka sirarstva – a nismo v Franciji! Vabljeni po Varšavi, poljski prestolnici, ki je veliko bolj vznemirljiva in eksotična, kot se zdi na prvi pogled.

Komentarji: