TV namigi: Dunkirk, Maggie ima načrt in Dobri časi

Nocoj priporočamo tri filme: Nolanovo vojno dramo o umiku Angležev iz Francije, situacijsko romantično komedijo, zabeljeno z akademsko satiro, in inovativno kriminalko z Robertom Pattinsonom.
Fotografija: Foto Pro Plus
Odpri galerijo
Foto Pro Plus

Sobota, 19. oktobra

 

Dunkirk: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)


ZDA, 2017. Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Mark Rylance, Damien Bonnard. Akc. film. 120 min. 

Maj 1940. Nacisti so obkolili francoski Dunkirk in zavezniški vojaki so ujeti na obali. Zaradi sovražne vojske na eni strani in morja na drugi strani, se zdi, kot da ni možnosti za preživetje. Toda v Veliki Britaniji pripravljajo drzno reševalno akcijo s kodnim imenom Dinamo, katere avtor je premier Churchill.

Vzporedno spremljamo tri zgodbe, ki trajajo različno dolgo (teden, dan, uro), a se navezujejo in na koncu zaključijo v celoto. Igra je odlična, junaki pa predstavljeni povsem človeško, z omejenim prikazom izlivov panike, časti in junaštva, ki poudarijo, da je bila ta operacija kolektivni dosežek.

 

Maggie ima načrt: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Maggie's Plan. ZDA, 2015. Režija: Rebecca Miller. Igrajo: Greta Gerwig, Ethan Hawke, Julianne Moore. Romantična komedija/drama. 98 minut. 

 
Maggie (Gerwig) je 30-letnica, ki dela na univerzi in se odloči, da bi imela otroka. Za spermo prosi Guya, nekdanjega znanca iz študentskih časov. A ravno sredi procesa se Maggie zbliža z Johnom, poročenim profesorjem antropologije (Hawke), ki piše roman. Skok za tri leta v prihodnost: John je zapustil ženo (Moore) in zdaj imata z Maggie hčerko. A Maggie se zazdi, da je bil John s prejšnjo ženo srečnejši ...

Situacijska komedija, zabeljena z učinkovito akademsko satiro, ne odpira novih obzorij, bo pa zabavala tudi tiste, ki se nad romancami sicer pogosto zmrdujejo.
  
V filmu se glavni trije liki pogovarjajo o fiktivnem predavanju slovenskega filozofa Slavoja Žižka.

 

Dobri časi: TVS 1 ob 22.05

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Foto TVS
Foto TVS


Good Time. ZDA, 2017. Režija: Benny in Josh Safdie. Igrajo: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh. Krim. 110 min. 

Adrenalinska in vizualno inovativna kriminalka bratov Safdie je zgodba o kriminalu na ulicah New Yorka in o bratski ljubezni.

Connie je nepomemben nepridiprav, ki se na newyorških ulicah preživlja z majhnimi kriminalnimi podvigi. Edina svetla točka v njegovem življenju je duševno prizadeti brat Nick, s katerim je odraščal v težavnem okolju v družini grških priseljencev. Brata se v enem od svojih podvigov lotita ropa banke, ki pa se izjalovi. Medtem ko Connieju uspe pobegniti, Nicka pahnejo v ječo in nežni velikan je v prenatrpani celici podvržen nenehnemu nasilju. Connie se spusti v obupan poskus, da bi rešil brata ...

Komentarji: