TV namigi: Everest, Ure preizkušenj, Svet igrač 4 in Chuck Berry

Filma o tragični odpravi na najvišjo goro sveta ter o neurju, ki poškoduje tanker, za otroke četrti del animirane franšize o igračah, ki se tokrat odpravijo na potovanje, v dokumentarcih pa o poletu na Mars in o pionirju rock and rolla.
Fotografija: Everest Foto Tvspored-service Planet TV
Odpri galerijo
Everest Foto Tvspored-service Planet TV

Nedelja, 22. marca

 


Everest: Planet TV ob 20.00


Viekendova ocena: 4 (od 5)

Koprod., 2015. Režija: Baltasar Kormákur. Igrajo: Jason Clarke, Ang Phula Sherpa, Thomas M. Wright, Martin Henderson, Tom Goodman-Hill. Pust. film. 145 min.


Ob začetkih množičnih komercialnih odprav na Mount Everest vodnika Rob in Scott pripravljata vsak svojo skupino turistov za naskok na vrh. Ker se bojita, da nekateri ne bodo zmogli naporne poti, kljub nesoglasjem združita moči, na dan vzpona pa se vreme hitro poslabša ...

Prikaz tragične odprave na najvišjo goro sveta je zgodba o razvoju avanturističnega turizma, o pomanjkanju človekovega spoštovanja do mogočnosti narave, predvsem pa zgodba o ljudeh, ki so hoteli preseči svoje omejitve, a so se soočili s silami, ki jim niso bili kos.



Ure preizkušenj: Planet TV ob 22.25


Vikendova ocena: 4 (od 5)

The Finest Hours. ZDA, 2016. Režija: Craig Gillespie. Igrajo: Chris Pine, Casey Affleck, Ben Foster, Eric Bana, Holliday Grainger. Akc. film. 140 min.


The Finest Hours - Ure preizkušenj Foto Planet TV
The Finest Hours - Ure preizkušenj Foto Planet TV


18. februarja 1952 je obalo Nove Anglije na vzhodu ZDA zajelo velikansko neurje, opustošilo obalna mesta in potopilo več ladij. Med tistimi v nevarnosti je bil tudi naftni tanker SS Pendleton, namenjen v Boston, ki ga je nevihta dobesedno preklala na pol. V hitro potapljajočih se razbitinah ladje je ostalo na krmi ujetih trideset mornarjev.

 


Svet igrač 4: HBO ob 20.00


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Toy Story 4. ZDA, 2019. Režija: Josh Cooley. Glasovi: Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Tony Hale, Keegan-Michael Key. Anim. film. 100 min.



Prvi Svet igrač je spremenil animirani film za vedno in kot pionir digitalne animacije premaknil meje takrat izvedljivega. Še bolj se njegov vpliv čuti na ravni zgodbe, saj je v otroške filme vnesel globoka, kompleksna in pristna čustva. V četrtem delu se Jelko, Ken in druge igrače z Bonnie in njeno družino odpravijo na potovanje, na katerem Jelko naleti na nekdanjo simpatijo, punčko Bo Peep.

Pustolovska, celo romantična zgodba izhaja iz razvoja glavnih junakov, predvsem kavboja Jelka, zaradi česar deluje organsko, vsebuje pa tudi številne odlične nauke.
 



Priprave za odpravo na Mars: TVS 2 ob 20.00


Mission to Mars. Fr., 2018. Režija: Thierry Robert. Flavna oseba: Alban Michon. Dok. film. 55 min.

Priprave za odpravo na Mars Foto Tvs
Priprave za odpravo na Mars Foto Tvs


Dokumentarna oddaja razkriva izzive osvajanja vesolja in poleta na Mars.

Polarni raziskovalec Alban ima sanje: rad bi šel na Mars in se potopil v njegova morja. Da bi razumel, kako blizu je uresničitev njegovih sanj, je obiskal laboratorije v južni Franciji, Španiji in Nemčiji.

Znanstveniki so izdelali lahko vesoljsko obleko. Po zaslugi takih oblek si bodo bodoči vesoljci lahko na Zemlji nabrali izkušnje za polete v vesolje. Znanstveniki poskušajo standardizirati vesoljske obleke, inženirji v Andaluziji pa poskušajo izdelati vesoljski modul.


 

Chuck Berry: TVS 2 ob 20.55


VB., 2018. Režija: Jon Brewer. Glavne osebe: Chuck Berry, Steven Van Zandt, Joe Perry, Alice Cooper, Gene Simmons. Dok. film. 100 min.

Chuck Berry Foto Tvs
Chuck Berry Foto Tvs


Chuck Berry velja za pionirja rock and rolla, glasbenika, ki je tej zvrsti postavil temelje. Dokumentarni film razkrije Berryjeve najstniške težave z zakonom in predstavi glasbenika, ki je bil kljub zvezdniškemu statusu predvsem družinski človek. O njegovih talentu in karizmi pa v filmu pričajo zbrane izjave drugih glasbenih velikanov: Johna Lennona, Keitha Richardsa, Stevena Van Zandta ...

Komentarji: