TV namigi: Gasilska brigada, Čreda in Matrica

Filmi o gasilki na jugu Francije, opeharjenih igralcih v Srbiji, heker Neo pa se poda na kibernetično pustolovščino.
Fotografija: Gasiska brigada Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Gasiska brigada Foto Tv Slo

Petek, 3. julija

 


Gasilska brigada: TV SLO 2 ob 21.25


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Les hommes du feu. Fr., 2017. Režija: Pierre Jolivet. Igrajo: Roschdy Zem, Émilie Dequenne, Michaël Abiteboul, Greg Isvarine, Guillaume Labbé. Drama. 95 min.


Mlado gasilko Benedicte so pred kratkim premestili v majhno brigado na jugu Francije. Skupini različnih, a enako predanih ljudi poveljuje modri, umirjeni Phillipe, ki Benedicte določi za svojo namestnico in s tem sproži precejšen nemir v kolektivu.

Benedicte doživi ognjeni krst že prvi večer, ko posredujejo ob prometni nesreči. V dežju in zmedi Benedicte prezre ponesrečenca, ki je obležal trideset metrov od mesta trka. Moški je v komi in bi lahko zaradi Benedictine napake umrl. Začetek ni spodbuden, a kmalu se ponudi priložnost za popravni izpit ...

 


Čreda: Kanal A ob 22.30


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Stado. Srb., 2016. Režija: Nikola Kojo. Igrajo: Nikola Kojo, Vesna Trivalić, Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Nikola Djuričko. Kom. 110 min.



Čeprav mestoma zabaven in pristno sočen, režijski prvenec slavnega igralca Nikole Koje zapade v številne pasti, skorajda klišeje, ki zadnje desetletje pestijo srbske filme.

Zgodba se osredotoča na skupino igralcev, ki se odločijo posneti pilota za TV serijo v prepričanju, da jim ga bodo odkupili. Seveda jih vodstvo opetnajsti in ko se znajdejo pred bankrotom, se glavna junaka odločita za drastičen ukrep.

Na tej točki se film iz lahkotne dramedije o mukah igralskega posla prelevi v ostro satiro srbske politike in družbe, a ta izlet ne traja dolgo in zgodba ter vzdušje se za zaključek po donkihotovsko vrne na prejšnje stanje.

 


Matrica: Kino ob 20.00


Vikendova ocena: 5 (od 5)

The Matrix. ZDA, 1999. Režija: Andy Wachowski. Igrajo: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster. ZF film. 150 min.


Matrica Foto Pro Plus
Matrica Foto Pro Plus


Piše se leto 1999. Računalniški programer Thomas se po službi spremeni v hekerja z imenom Neo. Tako odkrije, da je življenje na Zemlji samo še fasada inteligentnih kibernetičnih bitij.

V resnici živimo v letu 2199 in ljudje bodo vsak čas postali samo še ubogljivi sužnji sistema. Če se jim ne bo kdo postavil po robu. To počne Morpheus. Prepričan je, da je prav Neo izbranec, ki lahko reši svet.

Komentarji: